välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fakta om galaxer

Postad av : Charlotte Wannberg

En galax består av ett enormt antal stjärnor, tillsammans med gaser, stoftpartiklar, planeter, månar och andra diverse himlakroppar som hålls på plats tillsammans med självtryck. Jordens solsystem är en del av Vintergatan

Uppskattning

Enligt National Aeronautics and Space Administration hemsida, forskare uppskattar att det finns ca 100 miljarder galaxer i universum.

Storlek

Galaxer anses som små har mindre än en miljard stjärnor medan de större galaxer innehåller över en biljon.

Sikt

Tre galaxer finns att en person kan se med blotta ögat, oräknat Vintergatan. Dessa är Andromedagalaxen, synliga från norra halvklotet, och den stora och små Magellanska molnen, synlig från sydliga latituder.

Typer

Astronomerna klassar galaxer genom sin form, som följer hela galaxen långsamt roterande. En spiralgalax verkar ha "armar" som den i ett lyckohjul, är en elliptisk ett enkelt oval och en oregelbunden galax har inga märkbara rotation och inga speciella form.

Avstånd

I rymden, forskare mäta stora avstånd som ljusår --- avståndet ljuset färdas i vakuum i ett års tid, eller 5. 880 miljarder miles. Den närmaste galaxen till Vintergatan ligger i stjärnbilden Skytten och är 80. 000 ljusår bort.

    
    Copyright © 2011 give2all.org