välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

livscykel dobsonfly

Postad av : P-O Lennartsson

Dobsonflies lever i snabbrörliga, strömmar icke-förorenade och floder i hela världen, utom Europa. De flesta lever i tempererade klimat, men delar av Asien och Afrika hitta dobsonflies i och omkring sina vatten samt

Ägg

ägg från dobsonfly läggs i lager kluster ovanför vattenytan. Det kan finnas upp till1, 000 ägg i ett kluster, och de kläcks i ungefär en till två veckor från det som, faller i vattnet.

Larva

Larverna, eller hellgrammites, sväva i en luftbubbla i vattnet tills de når en optimal under-vatten-omgivning att fortsätta sin utveckling, vanligtvis under en sten. Den hellgrammite ömsar sitt exoskelett 10 till 12 gånger i ett till tre år tills man är redo att förpuppas.

Pupa

Larverna finner en säker plats under en sten eller lämnar nära vattnet förpuppas. En dobsonfly puppa kan försvara sig, med ben, vingar och mouthparts. Detta skede varar i cirka sju till 14 dagar.

Vuxen

Den vuxna skede av dobsonfly varar cirka tre dagar för en manlig och 10 dagar för kvinnor. De är aktiva på natten och är attraherad av ljus. De dör kort efter parningen.

Fördelar för människor

att de lever i inte poluted vatten, ekologer använda dem som en förorening barometer. Fiskare värde också dobsonfly larver som bete för bas.

    Previous:nothing
    Next:livscykel ökenväxter
    
    Copyright © 2011 give2all.org