välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur får naturgas till ett hem?

Postad av : Charlotte Wannberg

om naturgas

Den naturgas som används av konsumenter är nästan uteslutande metan, en enkel molekyl som består av en kolatom och fyra väteatomer. Vid förbränning i närvaro av syre, producerar koldioxid och vattnet. Eftersom det finns i jorden innehåller dock naturgas vanligen stora mängder etan, propan, butan och pentan. Liksom alla fossila bränslen är naturgas som produceras vid nedbrytning av organiskt material under miljoner år och anses därför en icke förnybara resurs. Även stora mängder naturgas förbli outnyttjade, flaskhalsar i lager i transport fram ibland försörjningsbrist. Mer än 63 miljoner hushåll i USA använda naturgas direkt eller energi från det. Cirka 13 procent av alla naturgas används för att driva företag och offentliga byggnader.

Borrning och Processing

Precis som olja, naturgas fyndigheter ligger djupt under jordens yta. Gasen förs upp till markytan i rör genom borrning av djupa brunnar, ibland med hjälp av pumpning av trycksatt gas i brunnarna. Från brunnarna, vilket kan vara spridda över stora geografiska områden, flyttar gasen genom "insamling" linjer till en central uppsamlingsplats. Här kan gasen gå igenom en bearbetningsanläggning som segregerar de tyngre destillat som etan och butan användas till annat. De återstående metanrika gas också är behandlade för att avlägsna svavel, kvicksilver och kväve innan släpps för distribution.

Transport till ett hem

från bearbetningsanläggningarna är naturgas transporteras till lokala naturgas verktyg genom en 150. 000 kilometer nätverk av underjordiska rör. Tillverkade av höghållfasta stål från 20 inches till 42 inches i diameter, bygger detta nätverk vid kompressorstationer någonsin 70 miles eller så för att trycksätta gas och hålla den i rörelse på ca 15 miles per timme. På allmännyttiga företaget är en kemikalie läggas till metangas att ge den kontrollampa lukt som varnar konsumenterna för en läcka. Det är då transporteras genom underjordiska nätet som fungerar som stora gator som förgrenar sig till enskilda bostäder och företag. Transport genom underjordiska rör är ekonomisk över land, men på grund av behovet av ofta trycksättning är inte praktiskt över oceaner och hav. I dessa situationer är naturgas brukar underkylda tills den kondenseras till en vätska. Detta flytande naturgas (LNG) kan transporteras i lastbilar och fartyg.

    
    Copyright © 2011 give2all.org