välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

naturvetenskapliga projekt om hur växter reagerar i solen och mörk

Postad av : Jonathan Nyberg

Växter har olika och märkbara reaktioner på ljus och mörker. Under fotosyntesen, växter använder energi från solen för att producera syre, och i mörkret, växter andas och faktiskt använda syre och producerar koldioxid. Detta kan visas genom att testa gas runt en växt. Växter är också phototropic, vilket betyder att de växer i riktning mot en ljuskälla. Experiment kan användas för att testa dessa anläggning egenskaper

FOTOTROPISM

Växter visa FOTOTROPISM genom att fysiskt böja mot en ljuskälla. Även forskare har visat att denna tillväxt beror på en växt hormon, är processen ännu inte helt klarlagd. Men, är det lätt att demonstrera. För att göra detta experiment behöver du för att gro två små kolonier av snabbväxande växter som bönor. Ta en grupp av groddar och placera den på ett fönsterbräde eller på annan plats där riktning ljuskällan kan regleras. Efter några dagar kommer du att konstatera att de växter tycks växa mot ljuskällan i ett försök att maximera sina blad exponering mot ljuskällan i syfte att maximera fotosyntesen. Växter med den optimala nivån för ljusexponeringen kommer snart att börja växa snabbare än andra.

Ta den andra gruppen av groddar och placera den i ett mörkt rum eller låda. Inom några dagar kommer dessa anläggningar börjar förlora sin gröna färg, kommer deras löven börjar falla av och de kommer slutligen dör därför att de inte kommer att kunna producera den energi som behövs för cellreproduktionen genom fotosyntes utan ljus.

Plant Breath Cycle

Vid fotosyntesen växter producerar syre, och i mörkret, när fotosyntesen är i stort sett omöjligt, växter förbrukar syre och producerar koldioxid. Detta kan visas genom att plantera en vattenlevande växt, såsom Elodea, i en kontrollerad miljö med destillerat vatten och ta regelbundna pH-mätningar. Under dagen att lämna anläggningen på en plats där den får mycket solljus så att den kan fotosyntes och producera syre. Med hjälp av en mid indikator rad pH, mäta pH-värdet i vattnet flera gånger under dagen och spela in dina resultat och eventuella villkorssatser, till exempel huruvida dagen var mulet. Vid solnedgången, placera anläggningen i en mörk garderob eller låda natten och mäta pH först på morgonen när du tar bort anläggningen från lådan för att placera tillbaka det i solljus.

Du kommer att märka att pH-mätningar under dagen är mycket lägre och därmed surare på morgonen. Detta beror på att när i mörkret anläggningen är faktiskt förbrukar syre och utsläpp av koldioxid. Koldioxid reagerar med vatten och bildar en svag syra som kallas kolsyra som sänker pH-värdet i vattnet. Som ni göra mätningar under dagen, kommer du att märka pH-nivån sakta återvända till den neutrala sju som anläggningen utsätts för solljus, photosynthesizes, och släpper ut syre. Dessa är hur växter andas.

    Previous:nothing
    Next:Hur sker en naturkatastrof?
    
    Copyright © 2011 give2all.org