välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är den vanligast förekommande substansen i naturgas?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Naturgas (som mestadels består av metan) är utan tvekan den mest gynnade fossila bränslen för elproduktion i dag, men en gång i tiden ansågs det ett problem snarare än en handelsvara, och ofta bränns bort på plats vid en oljekälla. Idag är det tillräckligt värdefullt för att komprimeras och kylas till flytande och transporteras på supertankers, och det har helt att göra med dess förtjänster och dess många användningsområden

Identification

Naturgas är ett fossilt bränsle som är gasformigt vid rumstemperatur. Dess huvudsakliga beståndsdel är metan, men den innehåller också många andra delar. Typiska spårämnen som är av värde är de föreningar som butan, etan, propan och pentan. Dessa är ofta bort innan naturgas distribueras kommersiellt.

Typer

Det finns två typer av naturgas. En är helt enkelt kallas "naturgas" och finns i antingen olja fält eller kollager. En annan typ kallas biogas, och är den metan som produceras av organiskt förfall. Biogas finns i träsk, deponier och stora högar gödsel. Till exempel i filmen "Mad Max: Beyond Thunderdome", var svin avföring korrekt avbildad som en solid källa till metan, som användes för att driva fordon som liknar den metandrivna fordon på vägarna i dag

Funktion <.

De två identifierbara användningsområden för naturgas för elproduktion (naturgaseldade värmekraftverk) och bostäder (uppvärmning och matlagning). Det är ibland används för att driva fordon (ofta bussar), eftersom metan brinner renare än bensin. Naturgas används också för att göra ammoniak gödningsmedel och väte.

Överväganden

De största problemen med naturgas är hur att förvara och transportera den. Till exempel kan naturgas lätt distribueras i städer via ledningar, eftersom efterfrågan gör att investeringar i infrastruktur givande. Landsbygd använder propan lagras i på plats tankar i stället för naturgas. Anledningen till att endast fordon att använda naturgas på något sådant som en massa grund är bussar är på grund av problemen med att komprimera, distribuera och lagra naturgas för användning i bilar.

Missuppfattningar

Naturgas är ofta utropat som en ren alternativ energi, men den beskrivning skulle vara "renare". Det är den renaste av alla fossila bränslen, men förbränning av naturgas leder till koldioxidutsläpp. Dessutom är metan (huvudbeståndsdelen i naturgas) en betydligt mer kraftfull växthusgas än koldioxid, vilket gör att konsekvenserna av ett större utsläpp eller läckage en viktig fråga. Hittills har dock naturgas läcker varit små.

    
    Copyright © 2011 give2all.org