välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur mycket energi kärnkraft producerar?

Postad av : P-O Lennartsson

Du behöver:
eller Arbetsmiljöverket

Hur fungerar ett kärnkraftverk Arbete

som kol och gaskraftverk, kärnkraftverk stänga av värmeenergi. ? från bränsle till el uppvärmning av vatten till ånga. De höga temperaturer och tillströmning av ånga partiklar i luften skapar enorma påfrestningar som driver mot lamellerna av turbiner. När den appliceras mot den plana ytan på lamellerna, är detta tryck omvandlas till vridande kraft som roterar turbinen på sin axel. Under tiden är den turbin kopplad till en rad redskap som vrider rotorn i en elektrisk induktion generator. Generatorns rotor som en kraftfull, permanent magnet på slutet. Som rotorn roterar, snurrar magneten i en stationär kammare inne i generatorn som kallas stator. Väggarna i statorn är fodrade med loopade buntar som innehåller hundratals kopparledningar. När rotorns magnet snurrar i närheten av statorn gästbok slingor /spolar, gör det kort men kraftfull strömmar flytta fram och tillbaka i snabb följd. Detta är elektriskt fenomen kallas växelström (AC)

Hur Fission fungerar

Det finns två typer av kärnreaktioner. Fusion och fission. Kärnkraftverken använda kontrollerade fission av uran isotopen uran-235 för att värma stora mängder vatten till ånga och snurra turbiner, som inducerar strömmen i generatorn.

I detta fissionsreaktion, är speciella pellets som innehåller hög koncentration av uran-235 atomer staplade i en serie på 200 parallell rör som kallas en "bränsleelement" som är nedsänkt vatten. Som radioaktiva atomer som finns i pellets spontant sönderfall, är hög energi neutroner ut som en produkt. När en sådan neutron träffar en uran-235 atom, atomen med absorbera det att bli uran-236. Eftersom denna isotop är mycket instabil, uran-236 kommer omedelbart sönderfaller till barium-141, krypton-92, tre neutroner och ungefär 180 MeV av årets energi som får absorberas av reaktorns vatten som värme. Dessa neutroner kan sedan slå andra uran-235 atomer, utlöste uran-236 sönderfaller som återigen kommer att tredubbla mängden neutroner i spel. Detta exponentiell tillväxt i takt är känd som en nukleär kedjereaktion.

Om inga åtgärder vidtas, skulle detta kedjereaktion leda till en katastrofal explosion, som i en atombomb. Men bränslepatroner innehåller speciella strukturer som kallas styrstavar som kan skjutas in och ut. Styrstavar absorbera neutroner för att begränsa graden av kedjereaktion.

Worldwide Nuclear Energy Consumption

Enligt Nuclear Energy Institute finns det för närvarande 436 verksamma kärnkraftverk i världen, som producerar totalt 2. 598. 000. 000. 000 kWh energi årligen (sedan 2008). Detta kan översättas till cirka 16 procent av hela jordens energiförbrukning för året. USA har för närvarande den högsta antalet aktiva växter (104) trots att de endast levererar till 19,7 procent av landets årliga energiförbrukning. Frankrike, å andra sidan, har 59 fabriker som förser 76 procent av deras årliga energiförbrukning. På samma sätt levererar Litauens enda kärnkraftverk 72 procent av sin energiförbrukning, medan kärnkraften energiförsörjning 56 procent och 47 procent av Slovakiens och Ukrainas årliga förbrukning, respektive.

    
    Copyright © 2011 give2all.org