välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

om el

Postad av : Valon Istrefi

Elektricitet är mycket viktigt i vårt dagliga liv. Det befogenheter nästan allt vi använder i våra hem, på arbetsplatser och överallt däremellan. Men flesta människor inte förstår hur elektricitet upptäcktes i det förflutna och vad elektricitet kan användas i framtiden

Historia

Den första elektriska upptäckterna daterat till ca 2750 f. Kr. när civilisationer började spela instanser att chockeras av vissa fiskar. Arabiska civilisationer var de första att koppla el till belysning genom att associera det arabiska ordet för "blixt" till elektriska strålar. William Gilbert var den första personen att utveckla ordet "elektricitet" genom att ge den nya latinska ordet "electricus" när man talar om gnugga objekt tillsammans för att flytta mindre föremål mot dem. Senare bekräftade Benjamin Franklin arabiska föreningar genom att visa att blixten var elektrisk i naturen genom sin kite experiment, upptäckte Luigi Galvani bioelektricitet, uppfann Alessandro Volta batteriet och Michael Faraday uppfann elmotorn.

Funktion

Elektricitet används för att driva nästan allt som människor använder i det moderna samhället. Från den minsta apparater i ett kök som brödrostar och mikrovågsugnar till de största skyskrapor i världen, går allt på el. Även i bilar och flygplan som använder bränsle för att flytta, de behöver elektricitet för att slå på och makt navigationsutrustning och radio. Vi ljus våra byggnader, värme vår mat, kyla våra rum, titta på våra tv-apparater och använda våra datorer eftersom de alla drivs med el.

Geografi

Medan nästan varje större tätort i världen drivs av el, många landsbygdsområden i hela världen är fortfarande utan el. I utvecklade länder, även de flesta landsbygdsområden fortfarande vanligen har elledningar som driver hus och affärer, men i många utvecklingsländer eller mindre utvecklade länder är det fortfarande anses som sällsynta på landsbygden att drivas av elledningar. Närvaron eller frånvaron av el i ett område innebär många livsstil skillnader för de människor som bor där, människor i områden utan elektricitet är mycket fattigare än människor i områden med el.

elproduktion

El kan genereras på olika sätt. Många äldre elproduktion metoder som ingår med hjälp av en icke förnybara resurs för bränsle i processen vid produktion av el som kol, olja eller uran. Men många nya metoder som utvecklas för elproduktion som inte kräver någon ej förnybara resurser, vilket inkluderar att utnyttja energi från sol, vind och strömmande vatten.

Potentiella

Potentialen för el är att det börjar att användas för att driva ännu mer saker, speciellt för transporter. Att flytta bilar, tåg och flygplan, har vi förlitat oss traditionellt på icke förnybara bränslen. Men eftersom tekniken förbättras, upptäcker vi sätt att driva bilar, tåg och flygplan helt genom elektriska batterier som kan använda energi som genereras av sol, vind eller vattenkraft. Detta innebär att el och produktionen av el kommer att bli ännu viktigare i framtiden.

    Previous:nothing
    Next:hur man gör ett papper mikroskop
    
    Copyright © 2011 give2all.org