välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

typer av biologiska vittringen

Postad av : Jonathan Nyberg

Vittring är den process där naturkatastrofer och reaktioner bryta ned material över tid. En typ av vittring är mekaniska, orsakade av fysiska åtgärder. Den andra typen av vittringen är kemiska, orsakas av kemiska reaktioner. Båda dessa typer av vittring kan ibland falla under någon annan kategori som kallas biologisk vittring. Visserligen finns det flera olika typer av biologiska vittringen, i allmänhet är det som bedöms vara orsakad av organisk eller levande, ämnen och organismer.

syrasekretionen

Ett antal olika organismer producerar och utsöndrar syror, inklusive formar, svampar och lavar. Enligt jersey. uoregon. edu kan dessa syror väder kemiskt stenar och mineraler och i huvudsak "etch" oegentligheter i sina ytor. Dessa oegentligheter kan i sin tur fungera som fotstöd eller ankare för andra organismer, som kan ytterligare biologiskt väder klipporna eller mineraler.

Organiskt avfall

Förutom organismer som producerar och utsöndrar syra direkt, nedbrytningen av organiskt avfall såsom djurspillning djurkadaver, och döda blad och växter kan också frigöra denna frätande ämne i miljön. Enligt jersey. uoregon. edu, när organiskt avfall bryts ned, kol försvinner ut i atmosfären. Detta kol samverkar sedan med vattenmolekyler och bildar syror som sedan kan falla som regn och väder bergarter, mineraler och andra ämnen. När regnet är särskilt surt är det kallat "surt regn" och kan vara skadligt för organismer och dricksvatten. Är dock de allra flesta fall surt regn i samband med konstgjorda föroreningar och är inte "naturliga" företeelser.

Rotskador

En av de mest vanligt förekommande och lätt att observera typer av biologiska vittringen är root skador. Om du bor i ett område som innehåller träd stångas upp mot stenlagda gator eller trottoarer, har du troligen sett detta fenomen. Root skador uppstår när stora, rejäla träd rötter slut på allt utrymme och bryta igenom de ytor som begränsar dem. Detta kan ge sprickor och hål i betong. Rotskador är en mekanisk, i motsats till kemiska, process.

Digging eller tråkig

annan typ av biologisk /mekanisk vittring är att gräva eller tråkig av vissa organismer i sten och andra material. Enligt mc2. vicnet. net. au, kan man exempel på detta vittringen ses i termiter, som är små insekter som äter komplexa kolhydrater cellulosa, eller växtmaterial, och ofta tunnel genom virke i processen. Men termiter även använda kemikalier för att bryta ner cellulosa, så vittringen i inte helt mekanisk. Enligt geolsoc. org. uk, ett annat exempel på biologisk /mekanisk vittring som orsakas genom att gräva eller tråkiga kan observeras i piddock, en tvåskaliga blötdjur, som skrapar bort bitar av sten tills den har uttråkad ut ett lämpligt hem.

    Previous:nothing
    Next:nothing
    Relaterade artiklar
    
    Copyright © 2011 give2all.org