välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

rött vatten feber hos nötkreatur

Postad av : Jan-Olof Stoor

En parasitsjukdom, röd vatten feber eller babesios, uppstår när en encellig parasit vinner inträde kons kroppen via ett fästingbett. Parasiten förekommer huvudsakligen i subtropiska och tropiska platser. Tre protozo arter orsakar vanligen röd vatten feber, Babesia bovis, Babesia bigemina och Babesia divergens. De arter B. ovata, B. jakimovi, B. occultans och B. större också kan påverka boskap, men det är sällsynt. Parasiten invaderar de röda blodkropparna i den mottagande ko och får dem att dela, vilket så småningom leder till bristningar i cellen.

Symptom och påverkan

Inom två till tre veckor lidande ett fästingbett, kommer ko börja visa symptom och biverkningar från parasiten. En hög temperatur manifesteras vanligtvis först. Kon kan lida diarré, som kommer att bestå i 36 timmar, och sedan ko blir förstoppad, enligt Cattle webbplatsen. Kon börjar passera blod-fyllda urin som orsakas av brister, blodkropparna inom dess organ. Dräktiga kor kommer att drabbas abort en gång smittats. Slemhinnorna i ko bleka i färg och dess andning kommer att öka.

Identifiering

En obduktion som kommer att analysera kons blod och hjärna kan du avgöra om röda vattnet feber var orsaken till dess död. Blodutstryk kommer att samlas in från levande djur för att få en diagnos. Blodprover kan lätt avslöja förekomst av parasiten, enligt Iowa State University. Veterinären kommer också att utvärdera den samlade symptom på sjuk ko.

Cerebral Babesios Varning

Cerebral babesios är nästan alltid dödlig i smittade kor, enligt den lokala regeringen i Queensland. Det smittade djuret kommer att visa olika symptom från vanliga röda vattnet feber eftersom djurets nervsystem också sker. Kon ofta kastar sitt huvud kontinuerligt, cirkel, visar aggression, lider kramper och har förlamning.

Kontroll och behandling

Vacciner finns i många delar av världen för att hjälpa till att förebygga röda vattnet feber hos nötkreatur. Levande försvagat B. bovis vaccin fungerar bra när det ges till ungdjur. År 1943 var parasiten helt utrotas från USA och är inte längre ett problem. I många delar av världen, dock kvarstår parasiten och orsakar stor spridning sjuklighet. När en ko är smittad, kan det förskrivas antiparasitära läkemedel för att behandla sjukdomen.

Förebyggande /Lösning

Parasiten kan förebyggas genom god kryssa kontroll. Avskaffande av fästingen värdar kommer att göra att parasiten att dö ut så småningom. I USA, var sjukdomen utrotats genom att upprätthålla ett behandlingsschema med akaricider för all nötboskap varje två till tre veckor, beroende på Iowa State University.

    Previous:nothing
    Next:olika typer av teleskop och mikroskop
    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org