välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man ska tolka diagram geologiska rock

Postad av : Camilla Näslund

Geologer, amatör hundar rock och geovetenskaper elever behöver alla att använda och tolka en mängd geologisk tabeller, diagram, kartor och tvärsnittsarea diagram. Tillverkningen och tolkning av dessa diverse grafiska instrument är avgörande för geologiska arbetet på fältet, i laboratoriet, och rapportering i den vetenskapliga litteraturen. Olje-och gasprospekterings och anläggningsverksamhet är två discipliner som i högsta grad beroende tolka geologiska grafiken och diagrammen rock. Du kan lära dig att känna igen, förstå och tolka några av de grundläggande och grundläggande diagramtyper Om du attackerar varje grafikobjekt med en gemensam logisk metod.

Du behöver:
Geologiska diagram, tabeller och kartor
. (Ladda ner från "Referenser" och "resurser" nedan.
eller hitta dem i geologi och geovetenskap läroböcker.
).


1.
Bestäm om du har sett denna typ av sten diagram förut. Minns när och var du såg ett diagram så här och försöka kategorisera vilken typ av diagram det är . . . karta, tvärsnitt, block, fencepost, fel rörelse, Quake epicentrum eller ternära diagram. Läs en kort genomgång av varje av dessa huvudritning geologiska bergarter i "tips" nedan. Känna till sina framträdanden och parametrar och begrepp som var och en uttrycker.
2.
Avgöra vad som är huvudtanken eller syfte bakom denna bild. Bestäm vad författaren försöker säga dig. Läs och förstå titeln och eventuella bildtexter medföljer geologiska diagrammet. Om titeln säger "tvärsnitt", då vet du att du tittar på en cut-away vy av jorden. Om titeln säger "blockschema", så du vet att du tittar på en tredimensionell bit av jorden.
3.
Räkna ut vad variablerna detta diagram uttrycker eller visar. Fråga dig själv "Vad är det som håller på att förändras?" Varje dimension på papper är en dimension i den verkliga världen. Du måste bestämma vad varje dimension i diagrammet representerar i den verkliga världen. Till exempel kartor utgör avstånd och riktningar. Ternära diagram är mineral eller sediment kompositioner.
4.
Bestäm vad måttenheter diagrammet använder. Om det är en karta, är de enheter i fot, meter, kilometer eller miles? Om det är ett blockdiagram eller en fencepost diagram, vad är skalan för den lodräta dimensionen? I vilka enheter ytan dimensioner representerade? Finns det överdrift av någon av de dimensioner? Geologerna överdriva ofta vertikalt skalan på tvärsnitt diagram för att framhäva topografi och se till att berg framstå som verkliga berg inte lika låga kullar.
5.
Bestäm de värden som uttrycks genom varje variabel i berget diagrammet. Bestäm vad den högsta och lägsta värden för varje uppmätt parameter. Var noga med att minnas de enheter i samband med de värden som anges som förklaras i föregående steg.
6.
Bestäms den övergripande betydelsen av den information som presenteras på varje diagram. Som dig själv: "Vad betyder det och varför är det viktigt?" Svaret på denna fråga är nyckeln till korrekt tolkning av den geologiska diagrammet. Att förstå vad informationen presenteras är mycket viktig, men att veta vad informationen betyder är viktigt att förstå de begrepp som lagts fram av den grafiska
7
tippa nyttan av informationen tänka på olika sätt. . att du eller någon annan geolog skulle kunna använda informationen i liknande situationer. Bestäm hur du kan använda en sten diagram som liknar denna i andra program. Försök tänka ut sätt att denna information kan presenteras i andra format. Som din analys fördjupas, så gör din förståelse och förmåga att tolka andra liknande geologiska grafik och de begrepp de representerar.

tips och varningar


  • Topografiska kartor och diagram: The United States Geological Survey (USGS) har skapat topografiska kartor för hela landet. Dessa finns tillgängliga på Internet på USGS. gov webbplats. Linjerna du ser på dessa kartor representerar rader lika för lika höjd i fot över havet
  • Geologisk tvärsnittsarea diagram:. Om en topografisk karta är "Ovansida" på jorden, sedan ett tvärsnitt är en vy från sidan. Denna typ av sten diagram är gjord av en topografisk karta för att visa jordytan och från geologiska data från hällar och brunnar för att visa under markytan geologi.
  • 3-D blockdiagram: Dessa är helt enkelt en kombination av och under markytan diagram rock och kartor. De representerar en tredimensionell bit av jorden ungefär som en bit av Layer Cake där du kan se lagren samt ytan topografi (glasyr)
  • Fencepost (flera bra) diagram:. Dessa ytan rock diagram skapas från data som samlats från borrning av brunnar i tillägg till data från alla synliga partier av sten
  • Fel rörelse (strejk, doppa och halka) diagram:. Dessa rock diagram ser ut som tennisbollar med ett par korsande rakblad inuti. En "rakblad" representerar den inriktning och vinkel (strejk och doppa) av den geologiska fel i fråga. De andra rakblad representerar axel rörlighet (glida) i jorden
  • jordbävningens epicentrum Diagram:. Ett epicentrum karta kan sammanställas med hjälp av triangulering av data rapporteras från flera seismiska (jordbävning som mätte) stationer. Du kan använda denna typ av rock diagram information för att hitta epicentrum för jordbävningen
  • ternära diagram för mineralogi, sedimentologi och petrologi. Dessa trekantiga rock diagram är enkla grafiska representationer av den unika mineral eller sediment sammansättningen av varje typ av sten. Varje sida av den liksidiga triangeln är en graf över mineralsammansättning i procent.
    
    Copyright © 2011 give2all.org