välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur jorden fungerar som en magnet?

Postad av : Annika Hultén

Inledning

Jorden är en gigantisk magnet med en nord magnetisk pol och söder magnetiska polen som de två. ändarna av en stavmagnet. Och som en stavmagnet, är jorden omgiven av ett magnetfält som interagerar med elektriskt laddade eller magnetiserade material, vilket leder till effekter som sträcker sig från omläggning av solvinden att hålla en kompassnål pekar mot norr.

Theory

Forskare tror att jordens magnetfält har sitt ursprung i jordens yttre kärna av flytande järn. Den yttre kärnan omger massivt järn inre kärna och överför värme från den inre kärnan ut till mantel och skorpa genom konvektion. Den inre kärnan är ytterligare roiled av jordens rotation. Allt detta rörelsen hos en elektrisk ledare i ett magnetfält skapar elektriska strömmar som i sin tur genererar magnetfält. Detta kallas för "dynamo effekt. " Dynamon effekten är inte helt klarlagda, men de senaste datormodeller har gett resultat mycket lik observation.

Effekter

På grund av den kaotiska karaktär av rörelsen i den yttre kärnan, kan jordens magnetfält varierar kraftigt i intensitet och orientering. Geologer studerar inriktningen av järnatomer i bergarter av olika åldrar för att spåra magnetfältet genom tid och har funnit att det ibland vänder polaritet, med den norra magnetiska polen flyttar söderut geografiska polen, och söder magnetiska polen flyttar upp till de höga nordliga breddgrader. Datormodeller visar dessa flips åtföljs av en period av stor komplexitet i det magnetiska fältet, som fragment i två eller tre par nord-och sydpolen på olika platser runt om i världen som sedan smälter samman tillbaka till en dipol. För närvarande är jordens magnetfält ganska stark jämfört med tidigare åldrar, även om den har försvagats cirka 10 procent under det senaste seklet eller så.

    Previous:nothing
    Next:Hur roterar jorden?
    
    Copyright © 2011 give2all.org