välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur ändrar ekosystemen naturligt?

Postad av : P-O Lennartsson

När en miljö stöder levande ting på ett sådant sätt att en balans uppnås inom en livsmiljö är ett ekosystem uppnås. Eftersom liv är förändring-saker dör, saker föds, saker växa-ett ekosystem är också föremål för förändring, inte bara på grund av de levande varelser som lever det, men också på grund av naturkatastrofer

Du behöver:
4 dl vatten.
1 dl socker.
Kolibri matare.

primär succession

Ett område förvandling från karga till ekosystemet som händer i successiva steg. Primär succession som sker i ett område som inte har stött liv innan. I ett sådant område, inte ens jorden finns, så ett ekosystem börjar från grunden. Till exempel när ny mark skapas genom lavaflödet, omvandlar primär succession det från livlösa basalt till en eventuell ekosystem som stödjer liv. Den frodiga Hawaiiöarna är ett exempel på primär succession lyckas.

Etapper successionsordningen

Pionjärerna ockupera karg terräng och bygga jord. Dessa pionjärer inkluderar lavar, mossor och levermossor. Jorden stöder gräs och ogräs, som gör att insekter, gnagare och fåglar få fäste. Buskar, annueller och perenner kommer nästa, och dessa stöder större växtätare och små rovdjur. Träd följer för det första de snabbväxande slag, såsom vide och björk, som mycket väl bli etablerad i cirka 20 år, sedan långsamt odlare som ek. Slow-odlarna att bli dominerande i skogen i ungefär tre fjärdedelar av ett århundrade, stödja de största djuren. Prärievargar, älg och björn, till exempel

Climax gemenskapernas

När successionen fortsätter tills relativ stabilitet uppnås, det resulterar i en klimax gemenskap. När ett klimax skog skryter träd som är mest 200 år gammal eller så, är samhället kallas en gammal skog. Även om växter och djur från tidigare stadier finns med, tillåter den skuggade villkor som föreskrivs i träden inte för dem i samma nummer. Inte alla ekosystem nå detta stadium. På platser där klimatet eller andra villkor inte tillåter varandra att fortsätta, till exempel öknar eller tundra, stannar varandra när buskar, är ettåriga och perenner etablerade.

Lake Arv

I en sjö, ekosystem börja med solsken, som orsakar alger att växa. Algerna blir mat för mikroskopiska organismer. Under tiden det syre som algerna gör som en del av fotosyntesen tillåter fisk och andra djur att leva i sjön. Små fiskar kan nu fylla i sjön från bäckar, äta mikroorganismer och med hjälp av syre. Den lilla fisken producerar koldioxid, vilket gör att växter att växa i sjön. De alger, fiskar, mikroorganismer och växter har alla en roll att spela i sjöns liv. Varje sägs att ockupera en nisch.

Sekundär Arv

När en naturkatastrof inträffar i ett område, säg, en brand, översvämning eller blåst, sekundär succession börjar. Även växt-och djurliv kan ha varit nästan förstörde, är beredd jord. Inom denna jord ligger frön. Roots också finns i jord och växter regenerera från dem, till exempel, snabbväxande asp och björk. Frön också komma in från annat håll och börjar att etablera sig. Vissa växter har även utvecklats till att återupprätta sig efter en brand. Den contortatall producerar kottar som släpper utsäde endast angående den intensiva hettan från en skogsbrand. Över tiden är ett nytt ekosystem etablerad.

    
    Copyright © 2011 give2all.org