välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

skillnaden mellan CO2 och O2

Postad av : Ulf Friberg

syre (O2) och koldioxid (CO2) är båda atmosfäriska gaser som är nödvändiga för livet. Varje spelar en central roll i två viktiga biologiska metabolism vägar. Växter tar CO2 och bryta ner det i fotosyntesen, som producerar O2 som en biprodukt. Djur andas O2 och använda den för cellandningen, som producerar energi och CO2.

Struktur

CO2 och O2 har olika molekylära strukturer. Syre består av två syremolekyler, medan koldioxid omfattar två syre molekyler bundna till en central kol molekyl.

Mass

CO2 har något mer massa än O2. Molekylvikten för CO2 är 44 gram per mol, medan molekylvikt av syre är 32 gram per mol. Även CO2 är tyngre än O2, att gaserna inte separat i lager i atmosfären. Konvektion och diffusion hålla de olika luftgaser blandade.

Combustion

O2 underhåller förbränning. Bränning eller förbränning inträffar när ett bränsle reagerar med syre och avger värme. En liten gnista eller brista av värme behövs för att starta denna reaktion. Om syrgas inte är närvarande, då förbränningen inte kan uppstå. Däremot är CO2 inte brandfarligt och stöder inte förbränning. I själva verket kan täcke en brand med CO2 släcka den, genom att svälta det av O2 den behöver för att fortsätta bränna.

Frysning och kokpunkter

Syre fryser vid -218 grader Celsius och kokar vid -183 grader Celsius. Koldioxid fryser vid -78,5 grader Celsius och kokar vid -57 grader Celsius.

    
    Copyright © 2011 give2all.org