välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad kommer att hända om den globala uppvärmningen inte stoppas?

Postad av : Annika Hultén

Du behöver:
flera inches av typ-av-blöt snö (mer=bättre)
. Vidder där snön har fallit (mer=bättre).
Människor (mer=bättre).

Vad händer?


1.
Jorden, precis som alla planet, har genomgått förändringar under sin långa historia som den har svalnat av en smält boll, utvecklat en skorpa och atmosfär, kastas upp bergen och bildade land och hav som vi känner dem. Under hela denna process har klimatet värms och kyls, med bara ett par grader variation i medeltemperatur vilket gör skillnaden mellan stora tropiska områden och perioder av marscherande glaciärer. Under de senaste tre århundradena har dock dessa cykler störts. Den svala perioder som kallas "lilla istiden" som separata varma perioder har eliminerats, och medeltemperaturen har ökat stadigt.

Forskarna är oense om orsakerna, men statistiken höll under de senaste 100 åren visar en generell ökning av jordens temperatur som motsvarar befolkningsökning, industrialisering och användning av fossila bränslen. Den mellanstatliga panelen för klimatförändringar (IPCC) uppskattar att sannolikheten för att den globala uppvärmningen beror på naturliga klimatförändringar ensam är mindre än fem procent. Huruvida människorelaterade (antropogena) faktorer är orsaker, är verkligheten den att den genomsnittliga temperaturen fortsätter att stiga och den globala uppvärmningen pågår. Resultaten av fortsatt uppvärmning har projiceras av IPCC i en rad rapporter till Meteorologiska världsorganisationen och FN: s miljöprogram.

Förändringar vi kan se


1.

Vi kan redan se resultat av varmare temperaturer i Afrika, samt tropiska kuster och i den stora Vete Belt av den amerikanska Mellanvästern. Öknen är att inkräkta på den bördiga afrikanska VELDT, förskjuts Masai, som har hållit boskap där i århundraden. Katastrofala orkaner förekomma med mindre och mindre tid mellan dem. Svåra stormar, tornados och raka vindar har fler. Havsisen och glaciärer drar, hotar djurs naturliga livsmiljö och vattenförsörjning. Vissa arter försvinner, och vissa (som isbjörn) är hotade på grund av minskad livsmiljö.

Ändringar över tid


1.
Tiden större klimat förändringar har inneburit slutet av arter. Klimat övergång tros ha spelat en roll i nedläggningen av dinosaurier. Ökningen från 2 till 11 grader Fahrenheit projiceras under det närmaste århundradet skulle resultera i fortsatt smältande polarisar, vilket frigör metan låst i förhistorisk is. Ökade havsnivåer skulle översvämning lågt liggande områden i Europa och USA. IPCC förutser extrema värmeböljor och torka i mitten-latitud inlandsområden som värme skapar nya öknar, skyfall i tempererade områden och högt tidvatten och kraftiga stormar på kanterna av kontinenterna. Atmosfäriska förhållanden som förändrats under de senaste 300 åren med industrialisering kommer att fortsätta minska. Koldioxid, metan och lustgas är bara några av de föreningar som skulle kunna göra luften för giftiga för att uppehålla livet som vi känner det. Om historien är en guide, kommer arter att dö ut som klimat och kemi på jorden förändras, från de mest ömtåliga (fåglar och fjärilar) tills de mest motståndskraftiga och anpassningsbar (mänskligheten) är hotad.

    Previous:nothing
    Next:om neopren tyg
    
    Copyright © 2011 give2all.org