välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Fakta om naturkatastrofer

Postad av : Jeanette Morales

Historien om vår planet är idel katastrofer som har förstört den lokala befolkningen och globala händelser som har hotat själva existensen av livet självt. Det rastlös natur av jorden svarar för huvuddelen av naturkatastrofer, men de från andra sidan jorden utgöra den kanske största hotet

massförintelserna

Mänskligheten, i sin korta historia, är lyckligt lottad som har hittills undgått effekterna av globala katastrofer som ansvarar för utrotning av betydande procentsatser av jordens arter. Det värsta av dessa, perm-trias utdöende, dödade 95 procent av alla arter 251 miljoner år sedan. Forskare är oense om den exakta orsaken till utrotning, men de sannolika kandidater är påverkan från en utomjordisk organ eller utbredd vulkanism. De mest kända massutdöende inträffade ungefär 65 miljoner år sedan, då fem sjömil bred asteroid påverkat jorden i området Yucatanhalvön. Skapa enorma Chicxulubkratern, orsakade denna påverkan antingen eller bidragit till dinosauriernas utdöende. Lyckligtvis för mänskligheten, detta ledde till dominans av däggdjur och eventuella evolutionen av vår art. Andra massförintelserna har inträffat under trias eran (214 miljoner år sedan) som orsakas av vulkanism och den globala uppvärmningen, devon eran (364 miljoner år sedan) på grund av en okänd orsak, och ordovicium-silur eran (364 miljoner år sedan) orsakade genom en variation i havsnivå som en följd av nedisning. En framtida händelse av denna storleksordning skulle allvarligt kunna hota mänsklighetens existens.

Land och Hav

jordbävningar, tsunamis och vulkaner är endemiska händelser, vilket innebär att de är specifika för ett visst område. De har förändrat landskapet sedan början av skapelsen. Eftersom vi väljer att bebo de områden av jordens mest mottagliga för dessa typer av naturkatastrofer, bjuder vi in möjligheten till dödliga konsekvenser. Nästan 80 procent av alla planetens jordbävningar, och ett stort antal av de dödligaste vulkaner, förekomma längs den så kallade "Ring of Fire", ett stort område som omskriver Stilla havet-en nyligen inträffade jordbävningen och tsunamin i närheten av Sumatra dödade över en fjärdedel av en miljon människor. Men vissa av de dödligaste jordbävningarna har drabbats Kina. Shansi ödelades av magnitud 8 jordbävning år 1556, som dödade över 800000 människor.
Hungersnöd genom historien har ett antal olika orsaker. Inget land har skonats. Det värsta som hände i det senaste århundradet. Från 1958 genom 1961 Stora språnget hungersnöd i Kina resulterade i över 30 miljoner dödsfall av svält. Hungersnöd dödar hundratusentals människor har inträffat med överraskande ofta hela vår historia.

Air

Precis som land-och havsbaserade naturkatastrofer, orkaner, översvämningar, snöstormar och andra väderrelaterade fenomen uppstår i vissa områden och skulle kunna undvikas om vi valde att inte bo i dessa områden. Den värsta orkanen i USA inträffade år 1900 i Galveston, Texas, och dödade 800 personer. Tyfoner har dock varit mycket dödligare. Den Bhola cyklon som drabbade Bangladesh 1970, hade en dödssiffran uppskattas till 550. 000. Flera andra hade dödssiffrorna över 1. 000. Översvämningar som orsakas av häftiga regn, har lämnat sina största varumärke i Kina. Huang He (gula) floden översvämmas 1931, och dödssiffran var nära fyra miljoner. Samma flod översvämmas 1887, döda upp till två miljoner, och igen 1938, dödar upp till 900. 000.

Mikrober

Vi kan inte gömma sig från mikrober och fram till helt nyligen medicinska framsteg kan göra något för att stoppa dem . Den stora plågor har dödat otaliga miljoner människor. Digerdöden är ensam ansvarig för att döda en tredjedel av Europas befolkning under medeltiden. Den stora spanska sjukan från 1918 dödade mellan 20 och 40 miljoner. Bakterier och virus är bland de äldsta arterna på jorden. Många fler miljoner, kanske miljarder, människor har dukat under för ravishes av malaria, tyfus, smittkoppor med gula febern och aids.

Hot från rymden

kometliknande bombningarna, asteroid strejker, supernovor och gammastrålningsutbrott är mycket sällsynta händelser, faktiskt. Men de har påverkat jorden i det förflutna, och de kommer att göra det i framtiden. Hittills inte en enda människa har varit en olycka för en sådan händelse, deras OVANLIGHET begränsa dem till händelser i de djupa skrymslen i jordens historia. Till skillnad från de mer markbundna av naturkatastrofer, som förmodligen inte att utrota hela mänskligheten, kan hotet från andra sidan enkelt se slutet på mänskligheten. Lyckligtvis kan det vara miljontals år i framtiden.

    
    Copyright © 2011 give2all.org