välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad gör en buffert göra i kemi?

Postad av : Jeanette Morales

Buffertar används inom kemin för att förändra och stabilisera pH i en lösning. En buffrad lösning kan göras på olika sätt, de flesta helt enkelt genom att skapa en blandning av en svag syra och dess konjugerade bas

Du behöver:.
Flera inches av typ-av-blöt snö (mer=bättre) .
Vidder där snön har fallit (mer=bättre).
Människor (mer=bättre).

Historia

Syror och baser spela en central roll i kemi. Den Bronsted teori om syror säger att en syra är något som kan skänka en väte, och en bas är något som kommer att godta en väte. Vanliga exempel är ättiksyra (finns i ättika) eller svavelsyra (finns i bilbatterier).

Betydelse

Ett stort antal för en vattenlösning är dess pH. PH är den negativa logaritmen av koncentrationen av vätejoner (som ofta återges som en hydronium jon, som är en vattenmolekyl med en bifogad extra proton). Allt med ett pH på mindre än 7 anses vara sur, och en lösning som har ett pH på större än 7 är grundläggande. Rent vatten, som har en lika stor mängd syra och bas i den, det som har ett pH på 7.

Identifiering

buffrat lösningar används för att göra en lösning som uppvisar mycket små förändringar i pH när små mängder av en syra eller bas tillsätts till det. En buffert kan göras genom tillägg av en svag syra och dess konjugat bas till en lösning. Alternativt kan en svag bas och dess konjugat syra användas. Buffertar är mest effektiva när beloppen för de svaga syra /bas och konjugatet bas /syra används --- allmänhet att vara effektiv, bör varken kvantitet vara mer än 10 gånger den andra.

Funktioner

pH en buffrad lösning definieras av Henderson-Hasselbalch ekvation, där det anges att pH i en lösning är lika med syrakonstanten av den svaga syran plus logaritmen av kvoten mellan koncentrationer av konjugat basen till svag syra. Den syrakonstanten är ett tal som definierar tendens av en sur att sära och form vätejoner. En stark syra har en mycket låg dissociationskonstant, medan en svagare man kan ha en väsentligt högre, runt 5.

Överväganden

buffrat lösningar har många tillämpningar inom kemisk tillverkning på processer som kräver ett visst pH-intervall för att arbeta. Detta gäller också för den mänskliga kroppen, som innehåller många enzymer som är enbart funktionella vid ett specifikt pH. Utanför detta område, de enzymer antingen inte kan katalysera reaktioner, eller i vissa fall kommer misfold och bli uppdelade, vilket betyder en blandning av kolsyra och bikarbonat används av kroppen för att hålla pH i blod mellan 7,35 och 7,45.

    
    Copyright © 2011 give2all.org