välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fördelar och nackdelar med kloning

Postad av : Charlotte Wannberg

Inom genetik, för att klona en organism är att göra en exakt kopia av sitt DNA. Kloning görs vanligtvis på små organismer, främst växter, och på djur, som den berömda fåren kallas Dolly. Den mest kontroversiella aspekten av kloning är om det bör göras på människor. Detta innefattar kloning av all mänsklig vävnad, inklusive organ.
I januari 2008 hävdade forskare Wood och Andrew franska till har skapat fem friska mänskliga embryon från DNA tas från vuxna celler. De embryon förstördes, men eftersom reproduktiv kloning är för närvarande förbjudet i USA. Fördelar och nackdelar med kloning av människor har diskuterats i detalj, och argumenten pågår

Du behöver:.
Kaliumnitrat (salpeter)
. Real träkol.
Svavel.
Destillerat vatten.
Mortel.
Sikten.

Historia

brittiske biologen JBS Haldane ges beröm för att ha myntat ordet "klon" under ett tal 1963. År 1966 bröt forskare Marshall Niremberg, Heinrich Mathaei och Severo Ochoa den genetiska koden, vilket möjliggör studier av genteknik. Den första genen isolerades 1969 och de första rekombinanta DNA-molekyler (kombination av DNA från två olika organismer) skapades 1972. År 1977 hade en tysk biolog skapat möss med en ensamstående förälder. Från och med 1979 hävdade Karl Illmensee att framgångsrikt ha klonat tre möss.
Metoden för kärnöverföring skapades 1983 och 1984, dansk forskare Steen Willadsen klonade fåret från embryo cellerna, vilket anses vara den första verkliga kloning av ett däggdjur med hjälp av kärnöverföring. År 1986 upptäcktes det att kloning skulle kunna göras med hjälp av kärnan i en vuxen cell, inte bara embryot celler. Detta ledde så småningom till Ian Wilmut's kloning av den ökända fåren "Dolly" 1996. Dolly var det första djuret klonade från vuxna celler.
stor debatt uppstod om de medicinska och etiska värdet av kloning, och 1997 passerade president Clinton ett femårigt moratorium för kloning av människor forskning förrän den nationella bioetiska rådgivande kommissionen kunde ompröva de aktuella frågorna. Sedan dess har många fler djur klonats, och processen för kloning har förfinats och förbättrats. Under 2002 skall en nationell bioetik rådgivande kommittén ut en rapport som anger följande:
första att kloning för att producera barn är oetiskt och borde vara olagligt. Dels att klona människor för forskning bör antingen strikt reglerad av den federala regeringen eller förbjudits helt och hållet, och för det tredje att en federal granskning av nuvarande och planerade projekt om mänsklig kloning att genomföras, med slutmålet att skapa några etiska och vetenskapliga riktlinjer och riktlinjer för området kloning.

Expert Insight

Kloning en människa skulle skapa en bebis som är genetiskt identisk med en annan människa. Detta skulle uppnås med hjälp av understödda reproduktiv teknik, kallad kärn-transplantation.
Enligt panelens medlemmar om vetenskapligt och medicinska aspekter av mänsklig kloning, kloning sker genom att ta bort kärnan i en ny mänsklig ägg och ersätts med kärnan från en vuxen cell. Detta ägg är då stimuleras att börja dela sig och växa. Helst blir det då en blastocyst, som består av 150 celler.
Vid denna punkt skulle friska blastocysten placeras i en livmoder, där det kan implantat och växa till ett foster, och så småningom, ett nyfött barn. Här barnet skulle ha samma gener som kärnan i den vuxna cellen som nämns ovan. Men tror forskarna inte att barnet skulle växa till en exakt kopia av den vuxna, på grund av skillnader i barnets miljö.
icke reproduktiv kloning görs för att klona stamcellslinjer. I detta fall över steg följs, men blastocysten är inte implanteras i livmodern. Istället, när blastocysten har bildats, celler tas från det och används för att skapa stamcellslinjer för vidare forskning. Stamceller är inte specialiserade, vilket innebär att de kan växa in i något och förnya sig om och om igen och som ägnar sig ett brett spektrum av användningsområden. Många forskare anser att stamceller viktiga verktyg för medicinsk forskning.

Överväganden

Det finns många saker att vara försiktig när man överväger huruvida eller inte klona människor. Mångfald i gener är till nytta för vårt samhälle. Anpassning i gener tillåter människor att stärka sig själva mot sjukdomar och miljö. Kloning skulle begränsa denna förmåga allvarligt.
Kopiering något försvagar i allmänhet den, och forskarna har funnit detta sant av kloning. Alla klonade djur har dött i förtid, sjukdomar eller genetiska frågor.
kloning av mänskliga vävnad också tar upp flera etiska frågor. Vem kommer att äga vävnad? Bärare av DNA, eller de forskare som skapar den? Kommer de monetära kostnaderna för kloning vara värt det slutliga resultatet?
Slutligen finns det de som oroar sig för att kloning tillåter människan att "leka Gud. "Är det verkligen en bra idé för en människa att kunna skapa en annan människa?

Fördelar

En fördel med kloning av mänskliga vävnader är, att om vi kan växa vitala organ, kan de användas för att ersätta sjuka organ. Till exempel, om hjärtsjukdomar förstör en patients hjärta kan en exakt kopia helt enkelt "vuxit" för att ersätta den.
Mänsklig kloning kan också vara en lösning för infertila par, även gör det möjligt för par att skapa ett barn med vissa egenskaper . Eftersom kloning tillåter manipulering av gener kan embryon skapas fria från ärftliga genetiska sjukdomar eller anlag.
kloning av mänskliga vävnader kan också användas för att behandla cancer, och även för plastikkirurgi.

Missuppfattningar

Science fiction skapar många missuppfattningar om kloning. Några vanliga missuppfattningar bland annat idén att människor som är klonade skulle vara precis som deras genetiska givaren. Detta är inte sant, för vår miljö och upplevelser formar vilka vi blir. Andra tror att klonade människor skulle vara perfekt, att alla ojämnheter skulle vara "rensas bort. " Återigen, detta är inte vetenskapligt möjligt. Andra tror att de kloner som skulle gå "galen", som i filmen "Jurassic Park", där klonade dinosaurier rymde och gick på en framfart. Vissa tror att kloning innebär människor skulle inte längre tror på Gud, och att samhället som helhet skulle gå neråt som följd. Alla dessa är missuppfattningar, rykten, eller vilda teorier.

    Previous:nothing
    Next:Hur utvecklas en blåtira?
    
    Copyright © 2011 give2all.org