välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är polyuretan för?

Postad av : Annika Hultén

Eftersom Otto Bayer uppfann processen polyuretan tillverkning i 1937, har denna mångsidiga ämne finns överallt, i hemmen, fordon, tillverkning och mer. Från sin produkt början som ett styvt skum för flygplan i 1940, har det funnit en mängd olika användningsområden som ersättning för metall, gummi, färg, bomull och andra plaster

Betydelse

Polyuretan har ett brett utbud av texturer, flexibilitet och hårdhet. Det har den elasticitet av gummi, men är mycket hårdare och mer hållbara. Det kan vara mjuk som ett suddgummi och hårt som en bordsskiva. Polyuretan inte går lätt sönder och är lättare än metall, och är mycket motståndskraftigt mot element som ozon, solljus och regn. Det stannar flexibel ner till -90 grader och stannar resistenta i temperaturer upp till 225 F.

Typer

Eftersom Polyuretan är mer slitstark än gummi och har en högre lastkapacitet och bättre nötning, har det många industriella användningsområden. Tillverkare innehålla polyuretan i maskin fästen, rörelsefogar, tunga kopplingar, drivremmar och dynor chock. I vissa fall har det också ersatt metaller i lager, packningar, drev och rullar.

Funktioner

Polyuretan har förbättrad medicinsk utrustning också. Det används för katetrar och medicinsk-kirurgisk slangar, dialys slang, operationsdukar, sterila kompresser, suturer och kortsiktiga implantat. Den även används i konstgjorda hjärtklaffar.

Historia

Under andra världskriget, när polyuretan skapades som en ersättning för gummi, bristen på olika material och dess mångsidighet sporrade sin snabba expansion till ytterligare användningsområden. Polyuretan användes för flygplan finish och styv cellplast, och kläder som skyddar mot senapsgas. Kriget saktade utveckling för konsumentbruk, dock, fram till 1950-talet då flexibel, polyuretan-skum uppfanns.

Överväganden

Polyuretan är känd som en flexibel och styv cellplast, och är mycket vanlig i stoppning och klädsel till möbler och interiörer av bilar och lastbilar, båtar och flygplan. Skummet är utmärkt förpackning, och även används som matta underlag. Det är mycket effektiva på bullerbekämpningen och används för ljuddämpande material.

Fördelar

Polyuretan har ett enormt utbud av vardagliga användningsområden. Människor bär polyuretan som spandex och så konstläder i skor. Polyuretan används i fordon stötfångare och instrumentpaneler. Det gör en tydlig skyddande beläggning för metall, trä, betong och murverk. Polyuretan kan också låtsas vara trä för att skapa en viss typ av inredning. I våra hem finns den i kylskåp, isolering, tak, kablar och lampor. Det används i gitarr band, svampar, schackbräden, musmattor, kondomer, surfbrädor och bevarare liv. Polyuretan är nästan överallt.

    
    Copyright © 2011 give2all.org