välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är en omloppstid i kemi?

Postad av : Ulf Friberg

Atomen är det mest grundläggande komponenten i all materia i världen. Atomer består av både positivt laddade protoner och negativt laddade elektroner. Elektroner rör sig i stora moln runt en atomkärna och är notoriskt svårt att hitta eftersom de reser. Orbitaler kan användas i kemi för att få information om atomer och där deras elektroner kan hittas

Historia

Apotek teoretiserade sedan år 1900 att elektroner flöt i banor inuti en atom ungefär som planeterna runt solen. Den teoretiska fysikern Erwin Schrödinger Rudolf utmålade matematisk funktion som används för att definiera atomorbitaler i början av 1920-talet. År 1925 den amerikanske kemisten Robert Sanderson Mulliken expanderat Schrödingers idé i formeln fortfarande används för att hitta orbitaler av kemister runt om i världen i dag.

Funktion

Frasen "electron orbital" beskriver faktiskt både ytan i varje atom där elektroner rör sig i ett mönster och matematik som används för att upptäcka att mönstret. Elektroner är för små och rör sig för snabbt för att ses även av de mest kraftfulla av mikroskop så orbitaler används för att matematiskt bestämma var elektroner finns i en atom vid varje given tidpunkt.

Funktioner

Antalet av orbitaler i en atom avgör hur många elektroner det har och vilka andra typer av atomer kan obligation med att bilda molekyler. Orbitaler är en mycket mer exakt förklaring av "skal" av elektroner som beskrivs i joniska, kovalenta eller metalliska bindning av atomer. Mängden orbitaler kommer också att avgöra många av de kemiska egenskaperna hos atomen.

Typer

Det finns fyra huvudtyper av orbitaler, som alla är utsedda av en bokstav och beskriver de allmänna form att den omloppsbanan har . Ett "S" orbital rör sig i en vanlig rund eller sfär forma, ett "P" orbital rör sig i en "åtta form, ett" D "orbital runt i flera cirklar som ett klöverblad flyttar, och" F "orbitaler flytta in intrikata och mångfasetterade mönster som liknar alla de kombinerade tidigare slag.

Överväganden

Den totala tätheten av en atom kan vara rikligare i det område där elektronerna rör sig vilket är hur orbitaler definieras. Den exakta placeringen av en elektron kommer alltid att vara ett mysterium på grund av sin höga hastighet så en omloppstid kan aldrig bli mer än en ungefärlig utgångspunkt för en allmän område där elektronen kommer att hittas eftersom den färdas runt atomen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org