välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fakta om rådjur horn

Postad av : Ulf Friberg

Antlers finns på varje medlem av hjortdjur. Antlers växa från vad som är känt som en BLOMSTJÄLK, vilket är en punkt på framsidan av djurets skallen. Till skillnad från horn, hovar är en byggnad varje år och nya odlas. Hornen på en hjort har olika funktioner, inklusive försvar, fastställande parning hierarkin och hjälpa rådjur att höra bättre

Velvet

När hornen växer får de försedda med en hudlagret kallas sammet. Den mjuka, håriga sammet är full av blodkärl som ger näringsämnen som kalcium till växande ben som utgör hornen.

Ömsning

Hornen fälls varje år efter parningstiden och börja växa på nytt i tidigt på våren, ibland så snabbt som 2 inches på en dag. Hornen växer sig större varje år fram till rådjur når en viss ålder.

Bara män

Hanarna av hjortdjur är de enda kön som kommer att växa horn. Undantaget från denna regel är caribou, både män och kvinnor växer horn.

Funktion

Deer försvara sig mot rovdjur med sina hovar, men använda dem för att slåss med konkurrerande hanar för rätten att avla på en hona är deras huvuduppgift. En studie som publicerades i "European Journal of Wildlife" anges att hovar också fungera som stora hörapparater för vissa arter, med älg som ett viktigt exempel.

Storlek

Av alla rådjur är det älg som har den största uppsättningen hovar, där vissa är så långt över till 7 meter. Den nu utdöda irländska älg hade horn som var ännu större än av älgarna, med några fossil som var 12 meter i diameter och väger 80 kg.

    
    Copyright © 2011 give2all.org