välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man gör en solcell av metall

Postad av : Stefan Svensson

Du kan bygga en solcell av ingenting mer än koppar och hushållsartiklar. Det får inte lysa upp huset --- eller ens en glödlampa --- men det kommer att producera en mätbar mängd ström. Detta experiment lär principen om semiconductivity och kan enkelt göras på en eftermiddag. Det enda material som du kan ha att av hemifrån är ett par bitar av koppar metall eller "blinkande" och ett par krokodilklämman leder, som alla bör vara tillgänglig från den lokala hem förbättring butik.

Du behöver:
2 4-genom-4-tums skivor av ren koppar blinkande
. 2 set leder alligator klipp.
Elektrisk värmeplatta.
2-liters plast vattenflaska.
Vass sax.
Bordssalt.
Micro-amperemeter.


1.
Vrid brännaren på din elektrisk värmeplatta upp till högt. När brännaren är glödhet, placera en av dina två skivor av koppar blinkande och hållet på brännaren och låt det koka i en halvtimme. Det bör bli mörk svart.
2.
Stäng av brännaren, sedan lämnar koppar blinkar på den för att svalna långsamt. Den svarta beläggningen börjar lossna i små flingor.
3.
Ta bort koppar blinkande från brännaren när de flesta av de svarta beläggningen har dök upp. Försiktigt gnugga det mellan händerna under rinnande vatten för att avlägsna flera av de svarta kopparförening oxid, men oroa dig inte om att ta bort alla fleck av svart. Det är mer viktigt att du respekterar den ömtåliga röda skikt av halvledande kopparoxid som bildas under kopparförening oxid.
4.
Skär av toppen i 2-liters plastflaska så att dess sidor är vertikalt rakt och ta bort etiketterna. Placera både ark av koppar i läsk flaska, böjer dem så att de kurva runt kanterna på flaskan utan att vidröra varandra.
5.
Fyll läsk flaska med varmt kranvatten till inom ca en tum i toppen av varje kopparplåt, det är viktigt att de inte helt är under vatten. Blanda 2 till 3 msk. av salt i varmt vatten.
6.
Anslut en uppsättning krokodilklämmor mellan den positiva polen på mikro-amperemeter och den råa kopparplåt. Anslut den andra uppsättningen krokodilklämmor mellan den negativa mikro-amperemeter terminal och den kokta kopparplåt. Se till kopparplåt inte berör.
7.
Flytta din hemmagjorda solcell i solen och titta på nålen på mikro-amperemeter för att se hur mycket ström det tar emot.

tips och varningar


  • Lämna aldrig din Elektrisk värmeplatta utan uppsikt.
    Previous:nothing
    Next:hur man läser en kondensator
    
    Copyright © 2011 give2all.org