välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad betyder det för en gas som skall urarta?

Postad av : Jan-Olof Stoor

En gas är urarta när alla partiklar inom gas packas så tätt som möjligt utan att bryta mot Pauli utslagning principen. Det finns två typer av partiklar den formen urarta gaser. Elektroner och neutroner

Pauli Uteslutning Princip

Pauli utslagning princip säger att det inte finns två identiska elementär partiklar av materia kan hålla samma kvantmekaniska tillstånd. I klarspråk betyder det att två partiklar kan vara på samma plats vid samma tidpunkt.

Degenererad elektrongasen

degenererade former elektrongasen när en stjärna har slut på bränsle för kärnfusion och inte längre kan hålla upp mot sin egen gravitation med fusionsenergi. Allvar drar alla av stjärnans kvarleva massa i en liten kärna som kallas en vit dvärg. Den största massan att urarta elektron gastrycket kan stödja är ca 1,4 gånger vikten av vår sol.

Degenererad Neutron Gas

degenererade former neutron gas när en stjärna har mer än 1,4 solmassor blir kvar efter det dör i en supernova . Gravity tvingar alla elektronerna att kombinera med protoner att göra neutroner, vilket resulterar i en neutronstjärna. Den största massan att urarta tryck neutron gas kan stödja är ca 3 solmassor. Efter 3 solmassor, skapar allvar ett svart hål.

    Previous:nothing
    Next:hur man gör en hemmagjord ringklocka
    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org