välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

natriumbikarbonat och ättiksyra

Postad av : Charlotte Wannberg

Om du häller ättika i en burk halvfylld med bakpulver, en skummande massa vitt skum kommer att bryta ut. Denna reaktion, som utförts i den genomsnittliga hem köket, är klassat som en syra-bas reaktion

Natriumbikarbonat

Du kan förbereda natriumbikarbonat genom att reagera natriumhydroxid med kolsyra. Eftersom natriumhydroxid är en stark bas och kolsyra en svag syra, det resultat de svagt grundläggande natriumkarbonat: NaOH + H2CO3 ---> NaHCO3 + H2O. Natriumbikarbonat också är känd som "bikarbonat".

Ättiksyra

Den produkt av syrade vin är vinäger, som används i kök som en 5-procent lösning. Om det används som är, den har en gyllene brons färg till den. Om destillerat liknar det vatten, bara med en sur lukt. Ättiksyra har den kemiska formeln CH3COOH

att kombinera de två

Kombinera natriumbikarbonat med ättiksyra, även kallad kombinera bakpulver med vinäger, skapar denna reaktion: NaHCO3 + CH3COOH ---> NaCH3COO + H2O + CO2.

Physical Response

Denna kraftfulla reaktion producerar stora volymer gas. Eftersom reaktionen sker så snabbt, om den kvantitet reagerade är tillräckligt stor, kan innehållet kan flöda över innan bubblorna pop.

Rådgivande

Även denna reaktion är en relativt säker demonstration av en syra-bas reaktion, är det inte utan risker. Försiktighet bör vidtas för att förhindra att reaktanterna eller deras produkter från att komma i ögonen. Dessutom, eftersom en av produkterna är koldioxid, bör en öppen fartyget använts på grund av risken för omslutande trycksatta gaser.

    
    Copyright © 2011 give2all.org