välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur DNA-fingeravtryck fungerar i brottslighet analys

Postad av : Stefan Svensson

Jämföra DNA

DNA-fingeravtryck, som vanligt fingeravtryck, fungerar i jämförelse. Ett enstaka prov av DNA visar bara den information som att genom, och har något juridiskt eller praktisk betydelse utanför det medicinska området. Två DNA-prover, dock kan jämföras och visade sig vara identiska, och därmed bevisat att de kom från antingen samma person eller från närstående personer (graden av likhet kan ofta peka ut vilken typ av relation, i. e. barn, syskon, föräldrar, etc. ).
Av denna anledning är DNA-prover tagits vid brottsutredningar i första hand jämfört med andra DNA-information, som samlats in som antingen kan vara på in från en tidigare utredning eller genetiska program, eller från personer av intresse eftersom undersökningen fortskrider.

Extrahera DNA

Dessa prover kan vara en cell i kroppen som hamnar intakt DNA-strängar, helst färska celler som inte har upplevt någon nedbrytning. När laboratorietekniker har DNA-provet, satte den genom en process som syftar till att bryta isär cellerna och extrahera DNA själv. Först cellerna är varsamt tvättas i en kemisk lösning, sedan genomgå slipning, eller ultraljudsbehandling, som använder kraft att bryta, eller "lyse" cellerna och ta bort de proteiner som innehåller DNA. Dessa DNA-fragment är sedan tvättas i en annan lösning som renar blandningen och lämnar oftast DNA partiklar bakom.
Dessa partikel sedan placeras i en enhet som sorterar och separerar dem med en elektrisk ström. Det DNA därefter noggrant bryts sönder och fäst vid en nitrocellulosa eller nylon membran.
DNA-strängar kan undersökas genom en mängd avancerade metoder, men de mest populära är via radioaktivt sonder som är utformade för att titta på endast specifika punkter längs DNA-strängen. Dessa punkter visas som en serie av streck som en streckkod. -Detta är den DNA-fingeravtryck

DNA-markörer

De flesta mänskliga DNA är exakt samma-åtminstone alla de viktiga delarna. Syftet med DNA är att koda vital information som cellerna använder för att arbeta och reproducera. Lyckligtvis för kriminella analys, det finns en hel del av DNA som kallas skräp-DNA, eller okodade DNA. Dessa fragment är inte del av den övergripande plan, men tag-alongs som skapas från ärftliga egenskaper, ofarliga mutationer, virus och andra orsaker. Detta okodat DNA avsnitt har noggrant klassificeras, och det är här som DNA undersöks för markörer som skiljer sig från individ till individ.
För enkelhetens skull är det bara vissa områden i skräp-DNA undersökas av rättsmedicinska experter. Vanligtvis är 13 av dessa avsnitt tittade på, alla 13 bestå av en enda DNA-fingeravtryck. Genom att jämföra samma 13 platser i olika DNA-prover kan experter precisera identitet och visa relation, inte bara mellan människor utan mellan varje levande organism.

    Previous:nothing
    Next:flickslända livscykel
    
    Copyright © 2011 give2all.org