välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

ekosystem cykling av fosfor

Postad av : P-O Lennartsson

Fosfor är ett av de mer ovanliga element som ingår i olika kemiska och biologiska reaktioner i miljön eftersom det sällan tar på sig en gasfas. Förflyttning av fosfor i hela ekosystem beror i hög grad på förekomsten av vegetation, typ av jord och förflyttning av marken genom vittring och erosion

Origins

Som med alla delar, är ursprunget till alla fosfor från mineral vittring. Med tiden, fysikaliska och kemiska processer fosfor orsaka att bryta sig loss från exponerade mineral och ytor rock och avsedda att utföras antingen lösta i vatten eller kemiskt absorberas i jordpartiklar. Fosfor är oftast en begränsande näringsämnet i många ekosystem, vilket betyder att alla tillägg av fosfor kommer att orsaka en ökning av växternas tillväxt och produktivitet. Det är därför fosfor är en viktig del av jordbruks-och handelsgödsel. Gödselmedel avrinning från åkrar bidrar också fosfor till närliggande livsmiljöer, med akvatiska system är mycket mer mottagliga än markområden till övergödning.

Växterna och djuren

Fosfor rör sig mellan systemen, till exempel från en skog till ett vattendrag, genom mark och vatten rörelse. Men inom ett system, är fosfor cykling domineras av växter och djur. I akvatiska system såsom sjöar och vattendrag, är inkommande fosfor utnyttjas snabbt av växter och alger. Även i landbaserade system som gräsmarker och skogar, ökningar inom växternas tillväxt som observerats i områden med tillsats av fosfor. När dessa växter dör, både i terrestra och akvatiska system, börjar deras organiskt material att bryta ner på så sätt frigöra fosfor tillbaka i mark eller vatten, där det kommer att snabbt rensas av andra växter.

Fosfor i marken

Fosfor är ett unikt inslag i som krävs av alla växter och djur för livet, men det går inte igenom nästan lika många förändringar som kväve, kol och svavel. Fosfor finns i första hand som fosfat, den negativa laddningen i fosfatjonen binds till den positivt avgift element, såsom vätejoner, bundet till ytor lerpartiklar. Jordar som domineras av sand ned mindre fosfat eftersom sandpartiklar inte har en avgift i samband med dem, och därmed är mindre benägna att hålla fast vid den negativt laddade fosfatjoner.

Fosfor Föroreningar

Fosfor är oftast en bristvara i många system, vilket kräver användning av gödningsmedel i jordbrukslandskapet. När dessa gödselmedel tvättas bort från åkrar och ange akvatiska system, ökar pulsen på tillgängliga gödsel algtillväxt. Eftersom dessa algceller dör och förmultnar, det mesta av syre i vattnet konsumeras. Den ökade vattenturbiditet associerade med ökad alg-densitet och den efterföljande syrebristen följande celldöd platser för höga spänningar på andra växter och djur i systemet.

Förhindra Fosfor Pollution

Mänskliga aktiviteter har förändrat ekosystem cykling av många element, och de potentiella föroreningar som följer av fosfor tillägg till akvatiska system är av intresse på grund av dess effekter på vattenkvaliteten. För att bekämpa fosfor föroreningar, strandkanter buffertzoner bevaras vanligen, restaureras och skapade intill åar, floder och våtmarker. Strandparterna buffertremsor består av tätt vegetation områden som tjänar att bromsa flödet av vatten rör sig över ytan av landskapet. Detta ökar också mängden fosfor som tas upp av växter i bufferten band och minimerar mängden in i vattenmiljön.

    Previous:nothing
    Next:växtliv i Medelhavsområdet
    
    Copyright © 2011 give2all.org