välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man läser en map & kompass

Postad av : Charlotte Wannberg

I den digitala tidsåldern GPS kartläggning enheter börjar ersätta traditionella medel för navigering. Men du behöver fortfarande vet hur man läser en karta och en kompass. Till exempel, ibland din GPS-enhet kan få slut på batteri eller ibland av GPS-systemet kan misslyckas med att hänvisa dig till rätt plats

Du behöver:. .
Karta
Kompass.


1.
Titta på kartan och hitta förklaringen. Legenden visar symbolerna för människan och geografiska särdrag på kartan, och det finns generellt en rektangulär ruta runt det.
2.
Leta efter körriktningsvisare på kartan. Riktningen kan vara formad som en triangel eller en multi-pekade stjärna. Minimalt, kommer bokstaven "N" märkas, vilket innebär norr, men ibland de andra tre riktningar kommer att anges också. Ibland riktning är en del av legenden, men andra gånger den placeras någon annanstans. Du kanske märker att den riktning ser lite ut som en kompass, eftersom de båda beroende på norr, söder, väster och öster för att positionera sig.
3.
Uppmärksamma hur kartan är orienterad. Även om många kartor ritas så den övre delen är norr och botten är syd, är detta inte alltid fallet. Studera orientering och vrida kartan förrän norr är i toppen och söder är längst ner. Den västra gränsen ligger på din vänstra och den östra gräns på höger sida.
4.
Bekanta dig med funktionerna i kartan. Se om du kan hitta var du befinner dig på karta. Börja med att identifiera allmänna områden på kartan som du känner igen: dessa kan vara stater, län eller städer som du vet är i närheten eller geografiska egenskaper som ett berg, en flod eller sjö som är bekant för dig. Håll studerar kartan, hitta mer och mer bekant funktioner tills du hittar var du är.
5.
Ta ut din kompass, stå still och placera den på en plan yta. Om du använder en kompass och en karta, lägga kartlägga platta, placerad enligt anvisningarna i steg 4, och satte kompassen uppåt bredvid läggning.
6.
Hitta norr , söder, öster och väster på kompassen. Vrid den tills ansiktet är positionerat för att matcha kartan framför dig, eller om du bara har kompassen så att norr pekar bort från dig och söder pekar mot dig.
7.
Titta på nålen på kompassen. De flesta kompasser har en röd punkt på nålen, som alltid pekar norr. Vrid karta och kompass runt på en plan yta tills den röda kompassnålen ställer upp sig med "N" på kompassen ansiktet. Nu vet du att direkt framför dig är norr, direkt bakom dig är söder, till vänster är väst och till höger är öst.

    Previous:nothing
    Next:hur man skumma en klippa över en damm
    
    Copyright © 2011 give2all.org