välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

förteckning över de producenter av gaser i jordens atmosfär

Postad av : Jan-Olof Stoor

När flesta människor tänker på luften i jordens atmosfär, tror de inte på det som är sammansatt av många olika gaser. I verkligheten är atmosfären består av många olika gaser i olika kvantiteter. Det finns många källor som producerar dessa gaser, med vissa producenter varierande sin produktion över tiden och andra vistas mestadels stadig

Typer

De flesta av jordens atmosfär består av kväve och syre gaser. Med 78 procent av atmosfären kväve och 21 procent syre, består endast cirka 1 procent av atmosfären av andra gaser. De viktigaste gaserna är vattenånga, argon, koldioxid, kolmonoxid, neon, kväveoxider, metan och krypton. De mängder vattenånga i atmosfären varierar ständigt, men den andra gaser förblir ganska konstant över tiden. Argon utgör den största andelen av dessa spårgaser och står för omkring 0,9 procent av den totala atmosfären. Koldioxid är den näst vanligaste, som ingår i 0. 04 procent av jordens atmosfär.

Funktion

Av de atmosfäriska gaserna, syre, koldioxid och vattenånga spela de mest aktiva roller i interaktionen med livet på jordens yta. Som ett resultat av dessa gaser är i ett konstant utbyte mellan atmosfären och ytan. Syre och koldioxid förbli i gasform, medan kondenseras vattenånga till flytande vatten via moln och regn. Att flytande vatten, i sin tur avdunstar till vattenånga som finns i moln och hela atmosfären

Källor

Kväve utgör större delen av atmosfären och är en av dess mest stabila komponenter:. Mest kväve kvar i gasform över tiden. En liten mängd reagerar med bakteriellt liv, gå in jordens yta. Kväve återgår till atmosfären via förbränning av biomassa och genom de biologiska att nitrat omvandlas till gaser.

Syre anländer i atmosfären främst som ett resultat av fotosyntes: Syre är den restprodukt av omvandling av koldioxid och vatten till glukos för växter. Vattenånga resultat från avdunstning av flytande vatten, framför allt från hav och skogar regn.

Koldioxid resultat naturligt från andning av syre. Ytterligare koldioxid kommer från förbränning av fossila bränslen och från avskogning.

Metan är resultatet av jordbruk, sönderfall bränsle utvinning och vissa biologiska processer. Trace gaser som lustgas och ozon också en följd av industriella processer och skogsskövling.

De andra elementen i atmosfären i stort sett konstant över tiden.

Överväganden

överproduktion av vissa gaser, som ett resultat av modern industri och jordbruk processer, har lett till betydande ökningar i vissa atmosfäriska gaser. Koldioxid, till exempel, har ökat i atmosfären med cirka 35 procent under de senaste århundradena. Under samma tid har metan ökat med cirka 150 procent på grund av en ökning av jordbruksproduktionen, särskilt en utbyggnad av risfält. Lustgas har ökat med ca 0,2 till 0,3 procent per år de senaste åren, främst på grund av avskogning.

Effekter

Under de senaste åren har det funnits stort intresse för effekterna av atmosfäriska gaser och att producenten av sådana gaser . Ökningen av koldioxiden i luften kan spåras direkt till ökningen av industrialisering och dess åtföljande användning av fossila bränslen, medan metan och dikväveoxid är båda kopplade till en utvidgning av jordbruket. Dessa gaser bidrar till att fälla värmen av solljus på jorden (en nödvändig funktion i atmosfären), och det finns farhågor att ökningen i gaser kommer att orsaka en katastrofal ökning av jordens temperatur.

    
    Copyright © 2011 give2all.org