välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad är den genomsnittliga temperaturen på kvicksilver?

Postad av : Charlotte Wannberg

Medeltemperaturen på planeten Merkurius, uppkallad efter den snabba och bevingade på foten av gudarnas budbärare, är 350 grader Fahrenheit. Detta är naturligtvis otroligt varmt men det är inte hälften av det, bokstavligen. Läs vidare och se varför Merkurius är den hetaste planeten som vi har i vårt solsystem och en av de kallaste och

Tidsplan

En av uppenbara skäl att Merkurius är så het är på grund av dess närhet till solen. Det är planeten närmast solen i hela solsystemet, med ett genomsnittligt avstånd på 36 miljoner miles. En annan är att Merkurius roterar en gång på sin axel var 59 dagar. Detta innebär att för varje tre gånger Merkurius har kretsade runt stjärnan har roterat helt bara två gånger. Denna långsamma rotation innebär att Merkurius yta blir långvarig exponering för solens strålar, som bakar det som en ugn.

Effekter

Mercury har en atmosfär som bäst kan beskrivas som ett vakuum. Vad få molekyler av gaser finns alltid går förlorade ut i rymden, som ersätts av solvinden från solen. Utan luft för att ge Mercury någon form av skyddande lager från direkt solljus, stiger temperaturen till extrema höjder. Man tror att det kan få så brännhet som 800 grader på planetens yta. Ironiskt nog bristen på luft i kombination med plågsamt långsam rotation av planeten jämfört med andra i solsystemet tillsammans utgör den mörka sidan av Merkurius (den nattliga sidan) en otrolig -300 grader Fahrenheit.

Betydelse

denna vilda berg-och dalbana av temperaturer gör Merkurius planeten med det största temperaturområdet i solsystemet. Venus har en atmosfär och roterar snabbt, så även om den kan uppnå mycket hög temperatur avläsningar de ständigt heta. Mars och planeter bortom jordens omloppsbana är kalla och frusna världar, med ingen värme att tala om. Endast Mercury har ett så stort gap mellan dess planetariska toppar och dalar, en häpnadsväckande siffra på över tusen grader Fahrenheit.

Potentiella

planet, näst minsta i solsystemet, har besökts av endast två rymdfarkoster från Jorden. Ett var Mariner 10 1974, som flög förbi Merkurius en trio av gånger och kunde kartan mindre än hälften av dess yta. The Messenger rymdfarkoster lanserades av NASA för att gå till Merkurius år 2004 och det kommer förhoppningsvis att kunna överföra bättre bilder av planeten från och med 2011.

Missuppfattningar

Astronomer brukade tro att Merkurius tog lika lång tid att rotera runt sin egen axel som det tog att kretsa kring s. Detta innebar att Merkurius var tänkt att alltid ha samma sida mot solen. Ett sådant scenario skulle leda till en sida hela tiden bakas medan den andra sidan var frusen. Men dopplerradar iakttagelser som gjordes 1965 skulle bevisa att idén, som visar 3 till 2 förhållandet varv kring sin axel på banor av solen som vi nu känner inträffar.

    Previous:nothing
    Next:varför explodera transformatorer?
    
    Copyright © 2011 give2all.org