välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man skapar en hypotes

Postad av : Jan-Olof Stoor

Den första av de grundläggande stegen i den klassiska vetenskapliga processen, att skapa en hypotes är i princip en gissning informerats av preliminära uppgifter. En bra hypotes informerar en bra experiment eller insamling av data. Att bilda en kvalitet hypoteser, ta ställning till din tankeprocess och forma den enligt objektiva standarder

Du behöver:.
Pennor och papper
Observerbara data.


1.
Rensa ditt sinne av alla antaganden. Det bästa sättet att göra detta är genom att erkänna vad vissa av dina förutfattade meningar om situationen är och ställa dem åt sidan och /eller försöker att granska dem objektivt. Var särskilt uppmärksam på områden där du vet sociala villkor och stereotyper kan komma in i bilden, till exempel om du försöker att bilda en hypotes om beteenden hos män och kvinnor i liknande omständigheter, kanske du frestas att tro att beteenden är baserade i biologiska skillnader mellan könen, om att är den typen av diskussion du har varit utsatt för.
2.
Fråga dig själv en specifik fråga om den aktuella situationen. Detta bör vara något som inte har någon klart framgår, tydliga svar. Till exempel kanske du tittar på beteendet hos ditt husdjur och frågar: "Varför min katt bortser från vissa av mina krukväxter men försök att äta andra?" men bara om det inte finns ett tydligt svar, till exempel några av de växter som ligger för högt för katten att nå.
3.
Observera omständigheterna kring situationen. Leta efter exempel på beteende, villkor eller händelser som omger situationen och skulle kunna vara relaterat till din fråga. Ha ett öppet sinne och försöka att följa och ta del av allt du ser eller hör utan att döma dess innebörd, men ändå.
4.
Gör en lista på fenomen som kan tyda inflytande på situationen. Efter katten kan t. ex. omfatta iakttagelser om hur katten ser på, nosar eller reagerar på vissa växter mot andra, eftersom detta kan tyda på att vissa växter har en lukt katten inte gillar. Det kan också innefatta faktorer såsom färg eller form av krukor de olika växterna i (om katten föredrar vissa färger eller former).
5.
Brainstorm en orsak-verkan Möjligheten baseras på data. Man undersöker potentiella påverkan, se vilka som stämmer överens med vad du redan vet om situationen och de händelser du har observerats. Var öppen för möjligheten att leta efter flera hypoteser för att besvara din fråga.

    Previous:nothing
    Next:röda kängurur kost
    
    Copyright © 2011 give2all.org