välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför cytoplasman flytta in Elodea celler?

Postad av : Charlotte Wannberg

Alla växter, inklusive Elodea, absorberar ljus genom fotosyntes för att producera socker som en färdig leverans av energi. Cytoplasmiska streaming hjälper växterna att maximera ljusabsorption genom att flytta organeller som ansvarar för fotosyntesen

Cytoplasma

Cytoplasman är semifluid interiören mellan cellen membran och cellkärnan. Eftersom alla av organeller är belägna inom cytoplasman sker det mesta av verksamheten här, funktioner i cellen underlättas och kol molekyler transporteras runt cellen. I växter förekommer fotosyntes inom kloroplaster i cytoplasman.

Cytoplasmatisk Streaming

Cytoplasma streaming är förflyttning av cytoplasman i en cell. Denna rörelse är typiskt underlättas av små microfilaments liknar de som används i musklerna. Det finns många skäl till varför en cell kanske vill utnyttja cytoplasman streaming. Encelliga organismer använder det ofta för transport. Andra använder den för att transportera näringsämnen och enzymer i cellen, hjälpa utbyte av dessa molekyler mellan organeller.

Fotosyntes

Växter, dock ofta använda cytoplasman streaming för att maximera fotosyntesen. I detta fall är det cytoplasmiska strömmande begränsad till de delar av cellen som innehåller kloroplasttransitpeptidsekvens så att de kan flytta in i en position som ökar ljusabsorption. Cellen flyttas som svar på faktorer som ljus exponering, temperatur och pH-värdet.

Elodea

Elodea finns ett tempererat akvarieväxt i Nordamerika som lever nästan helt under vatten med undantag för vita blommor bifogas stjälkar som blommar på ytan och hjälp i hela anläggningen flyter. Den förökar sig genom att ta bort en av sina stjälkar, som rotar sig nedströms. Även känd som en waterweed, det är en invasiv växt i vissa delar av USA eller platser där det har införts i Europa, Asien och Australien.

Cytoplasmatisk Streaming i Elodea

Elodea kraftverk utnyttja cytoplasmiska streaming som många andra växter, men Elodea är också unikt för den dramatiska bakgrund av cytoplasmisk streaming under ett mikroskop. Eftersom bladen är ungefär två cellager tjockt, kan processen enkelt ses. Detta gör Elodea en bra anläggning för experiment eller i utbildningssyfte där cytoplasmiska streaming.

    Previous:nothing
    Next:gråtande sjukdom vide rot
    
    Copyright © 2011 give2all.org