välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad gör både djur och växter behöver för att överleva?

Postad av : Stefan Svensson

Djur och växter är båda kategorierna, eller riken, av levande organismer. Normalt är dessa organismgrupper anses vara ganska olika varandra. Växter är i allmänhet fast monterat på marken (med undantag av alger och några andra) och kan växa för att passa deras miljö. Däremot djur är i allmänhet mobil (med undantag av svampar, koraller och några andra) och har ett fast mönster för tillväxt. Trots dessa skillnader, växter och djur delar många egenskaper, särskilt när det gäller vad de behöver för att överleva.

Vatten

Vatten är nödvändigt för överlevnaden av djur och växter. I båda grupper av organismer fungerar den som ett fordon för att transportera näringsämnen, och hjälper till att reglera metabola processer (andningen hos djur, fotosyntes i växter). Enligt LetUsFindOut. com, djur och växter både också använder vatten för att bekämpa värme. Medan växter använder avdunstning av vatten för att fukta torra löv, djur använder svett av vatten för att kyla ner sina kroppar.

Air

Djur och växter både behöver luft för att överleva. Men de var ta något annat ur luften de kommer i kontakt med. Djur, genom processen att andning, använda syre från luften för att skapa energi och producerar en biprodukt av koldioxid. Däremot växter-genom fotosyntes -. Omvandla koldioxid i luften till energi, och producera en biprodukt av syre

Nutrition

absorptionen av näringsämnen är nödvändig för överlevnaden av både växter och djur. Men de särskilda näringsämnen de behöver och de processer som krävs för att få dem är väldigt olika. Enligt MadSci. org, djur behöver konsumera andra organismer, såsom växter, svampar och andra djur, så att de kan få viktiga vitaminer, proteiner, kolhydrater, fettsyror och mineraler. Växter, däremot behöver för att absorbera den del kväve genom sina rötter till överlevnad, vilket är en viktig del av djurens urin och avföring (det är därför som avföring från kor och andra djur ofta används som växt gödningsmedel).

Sunlight

Alla växter behöver solljus för att överleva. De absorberar solljuset och omvandlar det till energi med klorofyll molekyler, som ansvarar för att ge de flesta anläggningarna deras särskiljande grön färg. Huruvida djur behöver solljus är en fråga om en viss debatt. Även om det är sant att regelbunden exponering (men inte överexponering) för solljus är ytterst fördelaktigt för djurhälsa (som den en stark källa till vitamin D), artificiell belysning och annan ny teknik kan potentiellt härma solens positiva effekter. Så naturligt solljus kanske inte absolut nödvändigt för alla djur att överleva.

    
    Copyright © 2011 give2all.org