välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

jod titrering metoder

Postad av : Annika Hultén

Titrering är en metod som används för att bestämma koncentrationen av ett ämne i lösning. En förening i en lösning med känd koncentrat läggs till det okända lösningen. De två föreningar reagerar, och när reaktionen är klar, är det möjligt att beräkna volymen av det okända lösningen. Jod är en användbar beståndsdel för att utföra titreringarna

C-vitamin

En okänd koncentration av C-vitamin eller askorbinsyra kan bestämmas genom jod. När askorbinsyra kommer i kontakt med jod, producerar den kemiska reaktionen som inträffar dehydroaskorbinsyra och jodid. En stärkelseindikatorn läggs till C-vitamin lösning som indikerar när den kemiska reaktionen är klar. Så länge det fortfarande finns askorbinsyra i lösningen kommer jod reagerar med det och bli jodid. När alla askorbinsyra har reagerat och blivit dehydroaskorbinsyra kommer jod reagerar med stärkelsen att skapa en mörkblå färg, signalering reaktionen är avslutad. Den dehydroaskorbinsyra kan mätas för att bestämma halten av vitamin C i den ursprungliga lösningen.

Tiosulfat

Koncentrationen av natriumtiosulfat i lösning kan bestämmas med hjälp av en jod titrering. En jodlösning tillsätts en natriumtiosulfatlösning av okänd koncentration kommer att skapa oxideras jod och tetrathionate joner. Stärkelse läggs till natriumtiosulfatlösning. Jod tillsätts sedan långsamt. Lösningen blir en mörkblå färg. När mörkblå försvinner, betyder det att reaktionen är fullständig och koncentrationen av soduium tiosulfat kan beräknas utifrån mängden tetrathionate joner som produceras och den mängd jod lösning som används.

Koppar i supraledare

Jod titrering kan också användas för att beräkna mängden koppar i högtemperatursupraledare, men processen är mer engagerade än de enkla titreringarna används för att bestämma askorbinsyra eller natriumtiosulfat koncentration. En dubbel titreringsprocessen används. Den kemiska kaliumcyanat används release absorberas jod för att fortsätta den kemiska reaktionen. Molekyler som består av väte, kväve och fluor används för att förhindra störningar från föroreningar inom supraledare struktur. Den resulterande kemiska reaktionen kan avgöra atomer koppar valens inom supraledare materialet.

    Previous:nothing
    Next:Black Lab information för barn
    
    Copyright © 2011 give2all.org