välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

torris vetenskapsmässa projektidéer

Postad av : Ulf Friberg

Torris är den kemiska förening koldioxid (CO2)-som är typiskt gasformiga på jorden-i sin fryst form. . Till skillnad från vatten is, som smälter in i en vätska, kolsyresnö sublimerar, dvs den förändrar eller avdunstar från en solid direkt till en gas. Denna ovanliga egenskapen gör torris ett utmärkt ämne för vetenskap rättvis projekt. Enligt alla-science-fair-projects. com, torris kostar ungefär en dollar per pund, och du kan köpa det från en lokal is återförsäljare. Sök på nätet för att hitta en återförsäljare nära dig.

filmburk Pop

Eftersom torris sublimerar till gas, kan du använda det för att skapa tryck i hermetiskt tillslutna förpackningar. Enligt alla-science-fair-projects. com, för detta projekt kommer du att placera en liten bit av torr-is i en standard 35 mm plast filmburk (en med en keps som snäpper på plats). När du sätter på locket på, C02 gas som släpps genom den torra isen kommer så småningom pop av korken, sannolikt att skicka den som flyger över rummet. Ögonskydd när du gör detta projekt.

Värme och Foam

Använd detta experiment för att avgöra effekterna att värme har på torris, samtidigt som en sval skummande ämne på samma gång. Enligt kul-science-projekt-ideas. com, för detta projekt behöver du två koppar. I en kopp, tillsätt 3 msk. av varmvatten och i den andra koppen tillsätt 3 msk. kallt vatten. Tillsätt sedan cirka sex droppar diskmedel till varje kopp, rör om och tillsätt en bit torris i varje. Se till att dessa delar av torr-is är ungefär samma storlek. Nästa, observera hur snabbt sublimering sker i varje kopp och som kopp producerar mest skum.

Ballong Inflationen

Enligt alla-science-fair-projects. com, för detta projekt kommer du att släppa några bitar av torr-is i en tömd ballong och knyta av slutet. Som torris sublimerar, kommer ballongen blåses upp med CO2-gas. En variant på detta projekt är att släppa en torr is-ballong till en pool av vatten. Även om det kommer att sjunka inledningsvis kommer gasen att så småningom ballongen tillbaka upp till ytan.

Bubbles

Enligt kul-science-projekt-ideas. com, för detta projekt kommer du att placera ett par bitar av torrt is i ett akvarium, wok eller andra större behållare. Efter ca 15 minuter, blåsa bubblor-med en lösning gjord av tvål och vatten eller köpts från en butik-på torris som det är sublimerande. Du kommer att märka att CO2-gas inte flyter ut från behållaren (eftersom det är tyngre än den omgivande luften) och att bubblorna flyter ovanpå CO2. Vissa bubblor, enligt kul-science-projekt-ideas. com, kan frysa på plats när de får tillräckligt nära torris. Andra bubblor kommer att växa i storlek som C02 tränger igenom dem.

    
    Copyright © 2011 give2all.org