välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är ljud som uppkommer?

Postad av : Magnus Ekblad

Vad är ljud

Ljud är energi, ungefär som ljus eller elektricitet. Men ljudenergi existerar som vibrationer som inte är lika lätta att upptäcka. Dessa vibrationer, när de samlar ihop, kallas ljudvågor. Dessa ljudvågor pendlar eller vibrerar vid en eller flera frekvenser. Dessa frekvenser och hur de förändras från stund till stund är vad vi tolkar som ljud. Ljudet är hörbart för oss helt enkelt därför att våra öron är utformade för att upptäcka och förstärka dessa vibrationer och frekvenser vibrationerna skapar.

Vad orsakar Sound?

Ljud orsakas av någon fysisk energi som verkar på området. Kom ihåg att räknas bl. a. fasta ämnen, vätskor och gaser. Ett exempel på detta kan vara klappar händerna. Den kinetiska kraft av effekten från dina händer klappade ihop spill utåt, vilket gör att den omgivande luften molekyler att vibrera i sympati med den energi som utövas i klappa. Även om vi oftast vet ljudet att färdas genom luften kan det färdas genom fasta och flytande lika bra. Men är den mängd energi som krävs för att orsaka molekyler av en fast eller flytande så att den vibrerar mycket större än den som orsakar molekyler av den luft som omger oss att vibrera. Ett exempel på denna typ av ljud skulle vara genom att ha någon stampa hårt på golvet bredvid dig. Bortsett från ljudet öronen plockade upp från luften, bör du känna en darrande genom fotsulorna. Detta är marken bär vibrationer också.

Hur låter Resa?

Ljud färdas i vågor. Dessa ljudvågor innehåller kinetisk energi, vilket innebär att de har fysiskt våld, men oftast i så liten mängd att de inte kände. Om du någonsin har varit bredvid en kraftfull högtalare när det var väl på full volym, kanske du känner som om ljudet var en fysisk kraft trycka mot dig. Detta beror på att det är en fysisk kraft och det gjorde tryck mot dig. De vibrationer i molekyler i luften från ljudets källa vibrera omgivande molekyler, och så vidare, i alla riktningar, vilket gör att vågen att resa utåt. Ofta energi studsar bort fasta ytor. Detta beror främst på att det tar mer kinetisk energi för att orsaka dessa fasta ytor att vibrera i sympati med ljudvågen. Detta är varför en person kan höras ropa från ett annat rum, även om det rummet var relativt lufttäta. Kraften i deras ljudvågor översättas till skiljevägg, vilket gör att väggen att vibrera, som sedan orsakade luftmolekylerna mellan dig och väggen att vibrera innan det når dina öron.

    
    Copyright © 2011 give2all.org