välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

roll densiteten i ubåtar

Postad av : Camilla Näslund

En ubåt djup styrs genom att ändra sin flytförmåga, som i grunden är knuten till dess densitet. När dess densitet är högre än för vattnet runt den, kommer farkosten ner. När dess densitet är lägre kommer ubåten flyta på eller mot ytan

grundläggande principer

Flytkraft och densitet ändras med hjälp av barlasttankar som kan fyllas med luft eller översvämmas med vatten med hjälp av pumpar. En ubåt i normalfallet ha flera sådana tankar under oberoende kontroll. Tankarna hålla översvämmade båten åt rätt håll samt gör att ubåten att manövrera upp eller ner i vattnet. Dykning plan, som är som små vingar kan hjälpa ballast system i båda rollerna.

Tidig användning

David Bushnell utformade en liten enmans ubåt, Turtle, som användes under det amerikanska frihetskriget attackera brittiska fartyg. Det brukade barlasttankar för att justera flytkraften, men hölls upprätt av en ledande vikt. Denna vikt skulle läggas ned i en nödsituation, vilket gör att båten flyter upp till ytan.

liknande principer i Nature

Vissa fiskar använder sig av liknande principer för att hjälpa dem simma. De har Simblåsor, som kan fyllas med gas antingen från ytan eller från körtlar i deras kroppar. Oljan som kaskeloter har jagats tidigare tros spela en roll i flytkraft kontroll under däggdjur's dyk.

    Previous:nothing
    Next:bro belysning krav
    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org