välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

proton fakta

Postad av : Jeanette Morales

Även om det finns mycket material skrivet om atomer, utredningarna i atomära vetenskapen är långt ifrån fullständig. Protoner är de positiva partiklar i atomkärnan. År 1919 var förekomsten av protonen bekräftades när Ernest Rutherford upptäckt att vätekärna fanns inne i atomkärnor andra atomer

Vätgas

Det sätt på vilket protoner upptäcktes var genom att förstå att kärnan i väte var obefintligt i andra atomkärnor andra atomer. Väteatomer innehåller endast en proton i sin kärna och inga neutroner (om inte hänvisar till deuterium eller tritium, som är tyngre former av väte). Självklart, att hitta kärnan i väte insidan av andra atomer visar att det finns en partikel de har gemensamt, som har kallats "proton", som betyder "första" på grekiska. Det mest intressanta med vätgas är att elementet i sin mest grundläggande form inte innehåller några elektroner, helt enkelt gör det till en positivt laddad partikel.

Protoner har en livslängd

Intressant nog, protoner leva upp till en viss punkt innan de sönderfaller . Sönderfallet sker gradvis genom en period av mer än 10 ^ 33 (10 till 33. Makten) år. Även om förfallet aldrig har observerats, det är ett känt faktum att protonerna bara leva så länge innan de dör. När de dör, kan de bli antingen pions (subatomära partiklar av en kvark och en anti-kvark) eller positroner (en antimatter motsvarigheten till en elektron).

Protoner Kan bli Neutroner

Det är känt att en proton kan bli en neutron när en mycket energisk proton kolliderar med en atom kärna och orsaka en elektron att hoppa ut från atomen. En sådan reaktion kallas "electron capture" och innebär en förlust av en elektron (som senare blir en neutrino --- en partikel med knappt en avgift som ibland färdas med nästan ljusets hastighet) och omvandlingen av den träffande protonen till en neutron. Denna process kan bara hända om protonen är laddad.

Antiprotoner

Vid Europeiska organisationen för kärnforskning, var antiprotoner studerats och befunnits vara stabil, men försvann snabbt när de kolliderade med protoner. Antiprotoner är protoner som i grunden har en negativ laddning. I naturen, sådana partiklar kräver en temperatur över 10 biljoner grader Kelvin för att bilda, vilket är en nästan omöjlig temperatur för att återskapa på jorden. Uppenbarligen var de tvungna att bli upptäckt på annat sätt. År 1955 var antiprotoner upptäcktes vid University of California när Emilio Segre och Owen Chamberlain sköt högenergetiska protoner på koppar. I själva verket var det också senare upptäckte att antiprotoner hade nästan allt gemensamt med protoner, minus det faktum att de var negativt laddat.

medicinsk användning av protoner

Användningen av protoner har spelat en viktig roll i "protonterapi", vilket är praxis i skytte protoner på vävnad som har drabbats av en sjukdom, t. ex. cancer. Poängen med denna terapi är att förstöra delar av DNA som finns i cellerna i den sjuka vävnaden och slutligen förstöra dessa celler. Eftersom protoner har en stor massa, de blev en perfekt kandidat för denna behandling. Behovet av stora partiklar beror på oro riskerna vid misstag bombardera opåverkad vävnad och effektivt skapa en ny cancer medan befria kroppen från en annan. Protoner är mindre benägna att skingra inne vävnad, vilket gör dem effektiva partiklar för behandling.

    Previous:nothing
    Next:utrotningshotade djur i Tjeckien
    
    Copyright © 2011 give2all.org