välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför behöver vi enzymer för matsmältning?

Postad av : Annika Hultén

Rötning är den process som förvandlar bitar av mat i små sockerarter, aminosyror, fettsyror och komponenter nukleotid. Dessa små molekyler används av alla celler i kroppen att göra nya proteiner, nukleinsyror, fetter, socker och därmed den energi som behövs för att köra all verksamhet i cellen. Utan matsmältningsenzymer, skulle det inte vara råvaror för att hålla cellerna fungerar

Betydelse

Matsmältningsenzymer är avgörande för att bryta ner mat, så det kan absorberas av kroppen. När mat bryts ner till mindre molekyler som kan tas upp i blodomloppet, kan näringsämnena delas ut till alla celler i kroppen och används som bränsle alla celler verksamhet.

Funktion

Digestive Enzymer är proteiner att bryta specifika molekylära obligationer. De obligationer frigöra mindre molekyler från de större matrester i matsmältningssystemet. Många olika matsmältningsenzymer arbeta i ordning för att vända på maten i små molekyler som kan komma in i blodomloppet.

Typer

Det finns enzymer specifika för lipider (lipaser), proteiner (peptidaser) och kolhydrater. Stärkelse är polysackarider, består av många sockermolekyler sammanlänkade, och smälts av amylaser. Det finns särskilda enzymer som bryter isär specifika par av sockermolekyler efter amylas har brutit stärkelse till disackarider (2 socker molekyler kopplas samman). Andra matsmältningsenzymer är specifika för att smälta nukleinsyror (DNA och RNA-molekyler).

Läge

Matsmältningen startar i munnen. Eftersom tänderna mala maten i mindre bitar, börjar amylas bryta stärkelse ned till sockerarter, och lipaser börja bryta ner lipider. Magen bryter mat isär genom en kombination av syra, blandning och magsäcken enzymer (som arbetar vid låga pH-värden i magen). Bukspottkörteln gör amylas, lipas och en mängd olika enzymer för att bryta isär proteiner när maten är i tarmarna. Tarmarna har en rad "pensel gränsen" enzymer, som finns på tarmen cellernas membran, som rötar disackarider, små peptider och nukleotider till mindre molekyler.

Fördelar

När maten bryts ner i små molekyler (enda sockermolekyler, aminosyror, fettsyror och nukleinsyra komponenter syra) Det näringsämne molekyler kan komma in i blodet. Fettsyror kors intestinal cellmembran och in i blodet. Andra näringsämnen binda specifika proteiner på tarmens cellväggen och sprids över tarmens celler och släpps ut i blodet. Näringsämnena i blodet binder till receptorer på celler i kroppen och tas upp av cellerna för att ge energi och byggstenar för molekyler att cellerna måste göra för att fungera korrekt.

    
    Copyright © 2011 give2all.org