välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Syftet med växtplankton

Postad av : Jeanette Morales

Vad är växtplankton

Växtplankton är mikroskopiska, växt-liknande organismer som lever i överflöd på ytan av havet. Växtplankton, som kommer i en mängd olika arter, alla med specifika egenskaper, är en låg steget på den marina näringskedjan och spela en viktig roll i både hav och land liv.

Växtplankton och livsmedelskedjan

I havet, små fiskar och vissa arter valar äta upp växtplankton för inandning. Eftersom mindre fisk äter växtplankton, är deras betydelse för den globala livsmedelskedjan betydande. Större äter fisk mindre fisk, och människor äter de större fisk, vilket cirkulerar de näringsämnen fytoplankton ge hela livsmedelskedjan.
Växtplankton behöver solljus, vatten och näringsämnen för att överleva. Dessa organismer ofta finns på havets yta eftersom det är där den mest solljus är tillgänglig. Växtplankton har också pigment klorofyll, som ger organismen dess grönaktiga färg. Eftersom alla växter behöver fotosyntes, som tillhandahålls av klorofyll, för att växa, blir solen en viktig energikälla för växtplankton. Solljus föreningar vattenmolekyler och koldioxid för att bilda kolhydrater, som finns i många vegetabilier. Växtplankton använda kolhydrater för tillväxt.

Fytoplankton, miljön och global klimatförändringar

Växtplankton är viktiga för miljön. Eftersom de växer i särskilda villkor, kan de miljöförändringar och påverka klimatet på en global skala. Till exempel mer växtplankton finns i havet, desto mer koldioxid drog från atmosfären.
Eftersom växtplankton kan dubbla i antal inom en dag, de reagerar snabbt på förändringar i miljön. Över tid kan stora populationer av organismen sänka nivåerna av koldioxid i atmosfären, vilket leder till lägre än medeltemperaturen.
Alla förändringar i solljus, vatten eller näringsämnen i havet kan påverka populationen av växtplankton. Miljö-och termiska förändringar i havet kan öka eller minska organismernas befolkningstillväxten, vilket gör växtplankton en indikator på förändringar i det globala klimatet.

    
    Copyright © 2011 give2all.org