välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

prismor i fysik

Postad av : Ulf Friberg

En prisma är en okulär anordning som används för att orsaka avvikelser eller förskjutning av ljus och för att bryta ljuset i varje komponent färger. Fysiker använda prismor när man studerar de fysikaliska egenskaperna hos ljus och kristaller och i djup-space astronomi

Definition av Prism

En prisma är en transparent polyeder (mångsidig) som har två icke-parallella sidor och används för att antingen avvika eller skingra en ljusstråle.

totala reflektionen Prismor

Den vanligaste typen av prisma är en total reflektion prisma , som är gjord av glas med två 45-graders vinklar och en 90-graders vinkel till de tre ansikten kristallen. Detta är den klassiska prisma som används för att introducera studenterna till fysiken i ljus.

Lummer-Brodhun Cube Prismor

Lummer-Brodhun kub prisma kombinerar egentligen två typer av kristaller för att utveckla de önskade egenskaperna. En kristall är en total reflektion prisma, och den andra har i ansiktet bestäms av 45-graders vinkel marken till en kurva. Detta gör att fysiker göra fotometriska studier vid en jämförelse belysning av två ytor.

Polarizing Prismor

Förbi en stråle av ljus genom en kristall kalcit tillskurits ett prisma resultat i polariserat ljus, som är ljus som har brutits (bryts) i separata frekvenser och framgår av kristall parallellt. Polariserande prismor används i optisk mikroskopi och för spektroskopiska analyser.

Prismor på månen

Fysiker studera rörelser av de himlakroppar som använder sig av prismor genom att utnyttja sina ljusreflekterande egenskaper. På 1970-talet, placerade astronauterna en prismatisk konstruktion på ytan av månen. Dessa prismor reflekterar ljus från en laser som är varit strålade från jorden till månen för att beräkna graden av rörlighet av månen från jorden.

Praktisk tillämpning

Ögonläkare använda två tunna prismor med samma effekt som kan roteras för att mäta kikare boende. Detta gör att en ögonläkare för att diagnostisera ögonsjukdomar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org