välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

naturkatastrof fakta

Postad av : P-O Lennartsson

Naturkatastrofer är risker som orsakas av händelser som jordbävningar, tornados och vulkaner som resulterar i en risk för människors liv och verksamhet. Naturkatastrofer kan ha sekundära effekter också, såsom en torka som leder till svält och sjukdomar. Krishantering används för att kontrollera faror och utbrott. Fakta om naturkatastrofer är intressanta och chockerande

Jordbävningar

Jordbävningar är plötsligt skaka och vibrationer i jordskorpan. Poängen med ursprung i jordbävningar kallas fokus och epicentrum är den del av jordens yta direkt ovanför fokus. Jordbävningar ensam sällan dödar, det är de sekundära effekterna av byggnader kollapsade, bränder, flodvågor och vulkaner som generellt leder till dödsfall. Enligt National Geographic, cirka 10. 000 personer i genomsnitt dör varje år till följd av jordbävningar.

Vulkaner

Vulkaner ventiler i jordytan den frågan smält sten, skräp och ånga. När en vulkan exploderar, kallas det ett utbrott. Lava består av överhettad rock och produceras under ett utbrott. Det finns fem huvudtyper av vulkaner: Caldera, aska kotte, sköld vulkan, stratovulkan och lava dome. Enligt National Geographic, nästan 90 procent av vulkaner är i Ring of Fire, bandet av vulkaner som kretsar runt kanterna av Stilla havet.

Hurricanes

En orkan är en roterande tropisk storm med vindar på minst 74 miles per timme. De utvecklas över Atlanten eller östra Pacific hav. Hurricanes benämns cykloner i Bengaliska viken och i norra Indiska oceanen, kallas de tyfoner i västra Stilla havet. Enligt AbsoluteAstronomy, den dödligaste Atlanten orkanen någonsin var 1970 Bhola cyklonen. Katrina är en annan berömd orkan som ödelade Gulf Coast i USA under 2005.

Epidemi

En epidemi definieras som ett utbrott av smittsam sjukdom, sprids bland människor i snabb takt. En epidemi betraktas som en pandemi när dess effekter är globala. Enligt AbsoluteAstronomy, 1918 års spanska sjukan dödade uppskattningsvis 50 miljoner människor i hela världen, SARS pandemisk spridning under 2002 till 2003, den pågående aids-epidemin började 1959. Andra mer långsamt sprider sjukdomar inkluderar tuberkulos, malaria och Ebola hemorragisk feber.

Fire

bränder och skogsbränder är eld epidemier som plågar vilda marker och skogar. Dessa bränder ofta orsakas av blixtnedslag, torka, mänskligt slarv och mordbrand. Hot från bränder drabbar människor såväl som djur. Bränder i allmänhet utkämpas av frivilliga brandmän och räddningstjänst. Helikoptrar och flygplan används för att bedöma brand riktning och hot, vatten-bombningarna och schaktar är åtgärder för att kontrollera brand utbrott. Enligt The New York Times, dödades australiska skogsbränder i februari 2009 ungefär 200 personer. Enligt den australiska regeringen, 1983 "askonsdagen" bränder hävdade 76 bor i South Australia och Victoria, en annan brand 1969 i södra Victoria dödade 23.

    Previous:nothing
    Next:proton fakta
    
    Copyright © 2011 give2all.org