välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Fakta om planeten Neptunus

Postad av : Stefan Svensson

Invisible utan ett teleskop, var planeten Neptunus upptäcktes år 1846 av Johann G. Galle, chef för Urania Observatory i Berlin, Tyskland. Matematik förutspådde dess plats. Eftersom planeten Uranus inte alltid var i sin förväntade position, matematiker beräknat att gravitationskraft av en mer avlägsen planet som orsakade anomali

Basics

Vid 30. 775 miles i diameter, är Neptunus den åttonde och sista planet i vårt solsystem, nu när Pluto har degraderad till asteroid status. Det är ca 2,7 miljarder miles bort från solen, har en dag på omkring 16 timmar och banor gång var 165 år.

Beskrivning

uppkallad efter den romerska guden av världshaven på grund av dess blå färg, har Neptunus ingen fast yta. Istället sitt moln av väte, helium och metan snurra på upp till 700 miles per timme kring en kärna av flytande och rock. Jordens lutning på 28 grader från normalen producerar säsong temperaturförändringar med moln temperaturer från -240 grader till -330 grader Fahrenheit. En mörk vädersystem upptäcktes 1989 men hade försvunnit 1994.

Satelliter

Planeten har 13 kända satelliter. Den största är Triton på 1. 350 miles i diameter, som har en tunn atmosfär och på -391 grader Celsius, en kallare yta än någon i solsystemet. Detta månen är den enda större en till bana på en retrograd rörelse-det vill säga i motsatt riktning till rotation av planeten. Ytan tros vara en blandning av rock, och metan och kväve is, med vulkaner sprutande plymer av flytande kväve, metan och damm.

Ringar

Flera svaga ringar omger planeten. Den yttersta ringen, Adams, ca 39. 000 miles från centrum av Neptunus och innehåller tre framträdande bågar som heter Frihet, jämlikhet och broderskap (mottot för franska revolutionen). Den närliggande månen Galatea tros ansvarar för formning dessa strukturer.

Voyager 2

Mycket av vårt planetsystem information om Neptunus kommer från Voyager 2, som lanserades i 1977, flög genom planeten år 1989 och är för närvarande på väg till interstellära rymden. Rymdsonden passerade så nära 3. 000 miles till nordpolen på planeten och upptäckte väder och yta fakta av Neptunus och Triton, ytterligare sex månar och tre nya ringar. Det konstateras också att det magnetiska fältet underligt var lutas 47 grader från planetens axel och kompenseras av en halv radie från planetens centrum.

    
    Copyright © 2011 give2all.org