välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vikten av växtplankton

Postad av : Jonathan Nyberg

Växtplankton är små fotosyntetiserande organismer som är de största producenterna av marint liv. De utgör grunden i näringsväven för de flesta marina livet. De ansvarar för hälften av fotosyntesen på jorden, vilket gör dem viktiga för både den lokala och globala ekosystem. De består av varelser från olika riken. Deras betydelse för koldioxidfria bindning har gjort dem ett mål för styrning av koldioxid i atmosfären

Fakta

Fytoplankton är fotosyntetiska delen av plankton liv. Plankton är små, drivande organismer som lever i det översta lager av hav och sjöar. Eftersom växtplankton är beroende av solljus för att producera sin egen mat, de finns i det översta lagret av vatten. Detta lager, den epipelagic lager, går ner 200 meter. Den definieras av det faktum att tillräckligt med ljus blir genom vattnet för att möjliggöra fotosyntesen.

Marina ekosystem

Växtplankton är viktiga för de marina ekosystemen. De är producenter, eller autotrophs, som utgör grunden för de marina näringsväven. Som fotosyntetiserande organismer, kan de omvandla solenergi till kemisk energi och lagra den som socker. Konsumenter, eller heterotrofa, måste förbruka energi som redan har omvandlats till kemisk energi. Konsumenterna kan antingen äta autotrophs direkt eller äter andra konsumenter. Växtplankton äts av andra små organismer, såsom djurplankton.

Globala ekosystemen

växtplankton är viktiga för det globala ekosystemet samt oceaniska ekosystem. De ansvarar för hälften av fotosyntesen på planeten. Det innebär att av den koldioxid i atmosfären som blir fast i socker, är växtplankton gör halva arbetet. Det gör dem viktiga för den globala koldioxidut-nivåer. Utan växtplankton att dra sig ur koldioxid i atmosfären, skulle koldioxid stiger, eftersom koldioxid skulle fortsätta att tillverkas i både biologiska och industriella källor.

Typer

Växtplankton är i en grupp på grund av de ekologiska roll, eller nisch, att de spelar. De består av växter, djur, arkéer och bakterier. Tre av de vanligaste typerna av växtplankton omfattar kiselalger, dinoflagellater och microflagellates. Kiselalger är relativt stora, och nådde 0,2 mm lång, dela snabbt, och har minimal förmåga att kontrollera sina rörelser. Dinoflagellater är mindre, dela mindre snabbt och har flageller att reglera sin position i vattnet. Microflagellates är mycket små, dela långsamt och liksom dinoflagellater, har flageller för manövrering.

Ekonomiska betydelse

Växtplankton roll i det globala ekosystemet har gjort dem ett mål för styrning av koldioxid nivåer i jordens atmosfär. Företag som Climos och Planktos har investerat i växtplankton som ett sätt att minska koldioxidutsläppen. De undersöker gödande växtplankton samhällen med järn, ett viktigt näringsämne, främja deras tillväxt. Som politiska och ekonomiska påtryckningar för att ge koldioxidutsläpp uppväger ökar den potentiella vinsten av företag som dessa ökningar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org