välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

om kalksten

Postad av : Camilla Näslund

Kalksten är en ganska vanlig typ av sedimentära bergarter som utgör nära vattendrag och kan hittas, men sällan, om forntida vattenförekomster som används vara. Detta beror på att kalksten är gjord av kalcium som kommer från marina varelser. Det finns ibland andra föroreningar som finns i kalksten, som skapar olika sorter och färger av berget. Sammantaget gör det ungefär 10 procent av alla sedimentära bergarter på jorden

Funktioner

Kalksten består huvudsakligen av ett mineral som kallas kalkspat, som består av kalcium, kol och syre. Det kalcium som gör upp särskilda kalcit i kalksten typiskt kommer från marint liv. Detta inkluderar koraller, som har en tung kalcium sammansättning, och skal av blötdjur och andra djur som kastas ut på havsbotten. Inte alla kalksten är ren som den bildas, dock. Många gånger är föroreningar som sand, olika kristaller, lera eller andra saker också blandas för att skapa kalksten med olika färger och texturer.

Identifiering

Pure kalksten är mycket lätt att upptäcka. Eftersom det består nästan helt av kalcit, har berggrunden en vit eller nästan vit färg. Denna färg kan variera med kalksten som har härdat efter andra föroreningar har blandats med kalcit. Lera som finns, till exempel, kan ge kalksten en brun eller röd-brun färg. Kalkstenen kan också insmorda med rost, som uppstår från olika kristaller och metaller som kan finnas i berget. Om det är, ser du en koppar smeta över ytan av berget. Berget i sig är oftast slät på minst en sida eftersom det är skapat nära vattendrag som ofta urholka dess yta.

Typer

Det finns ett par olika typer av kalksten, skapade av några av de vanligaste föroreningarna hittades i den. Det vanligaste är travertin, som finns bland strömmar. Ungefär som en gryta av mineraler och kompositer, är denna form av kalksten bandad så att varje lager är tydligt synliga. Coquina är en annan typ av kalksten som har skapat helt från skal och bitar av korall, vilket gör det unikt för kustområden.

Betydelse

Kalksten är ett vanligt och betydande material som finns i arkitekturen. Förr i tiden, många av världens underverk, som pyramiderna, använt gamla kalksten som skapades när det inte fanns vatten i stället för öken. Idag, arkitekter använder kalksten i många byggnader, men det är vanligast i Nordamerika och Europa. I synnerhet är det så utbredd i staden Kingston i Ontario, Kanada, att platsen är smeknamnet "Limestone City. "

Varning

Om du använder kalksten i arkitektur är det viktigt att veta att stenen inte rymmer upp till allt. Framför allt har det en svaghet att syra. I områden i världen där surt regn har stora chanser att händelsen kommer kalksten strukturer bryts ner Om exponeras för det. Även det sura innehållet i vatten kan bryta ned kalksten över tiden. Det samma gäller för något av kalksten. Många äldre skulpturer visar tecken på skador från vatten som har skett över tid.

    Previous:nothing
    Next:vad är temperaturen på pluto på natten?
    
    Copyright © 2011 give2all.org