välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

destillation förfaranden

Postad av : Ulf Friberg

Destillation är den process som används för att rena eller separera olika komponenterna i en blandning. Det har flera användningsområden, förutom som producerar alkohol, bland annat genom att bensin från olja, omvandla havsvatten till dricksvatten, tillverkning parfymer och terpentin, och göra vitaminer och andra kosttillskott som fiskoljor. Det finns flera metoder för destillation. Vilken är som används beror på de unika egenskaperna hos det ämne som destilleras.

Simple

Enkel destillation separerar vätskor baserat på deras skillnader i kokpunkt. Den används när det finns minst femtio grader skillnad i kokpunkter för ämnen. Eftersom destillering Vätskan värms upp, ångor form. Ångorna innehålla komponenter av det ämne som kokar vid den lägsta temperaturen. Som destillation fortsätter, minskar koncentrationen av de lägsta kokande ämnet långsamt. Komponenter från ämnet med den nästa lägsta kokpunkten börjar dyka upp. När temperaturen stabiliseras kan rena destillat från det andra ämnet samlas in. Den här processen kan upprepas tills den ursprungliga blandningen är helt åtskilda. Enkel destillation används också för att skilja flyktiga och icke-flyktiga ämnen.

Fractional

Fractional destillation används när en blandning innehåller vätskor vars kokpunkt liknar varandra. Denna typ av destillation använder en apparat som kallas för fraktionering kolumn. Vätskan värms upp, och ångorna skapade stiga upp FRAKTIONERINGSKOLONN. När de når vissa punkter, cool de och kondensera. Resterande ånga fortsätter att stiga upp i kolumnen till nästa förening kondenserar. När ångan når toppen av kolumnen, är vätskan fullständigt renad.

Steam

Normalt en mycket hög temperatur krävs för att destillera organiska föreningar. Sådana höga temperaturer orsaka dessa föreningar att brytas ner. Ångdestillation kan användas för att framgångsrikt destillera dessa föreningar, eftersom organiska föreningar, såsom oljor, vaxer och fetter sammansatta inte blandas med vatten och kokar klart under deras kokpunkter när de är i sin närvaro. Till exempel skulle den eteriska oljan eugenol kokar vid 254 grader Celsius och bryts ner om det skulle destilleras vid samma temperatur. Men genom destillering av den med vatten, kan det vara destillerat på vattnets kokpunkt, vilket är drygt 98 grader Celsius. Ångdestillation används för att extrahera eukalyptusolja från eukalyptus och att extrahera oljor som används i parfymer från olika växter.

Molekylär

molekylär destillation är också känd som kort bana destillation och är ett bra sätt att rena föreningar som don " t tenderar att förånga och är känsliga för värme. Genom att använda en apparat som kallas centrifugal förångare, är det möjligt att begränsa den tid en förening är utsatt för mycket höga temperaturer till bara en sekund. Destillation sker vid lågt tryck och hög vakuum. Molekylär destillation används för att göra A-vitamin estrar och mono-och diglycerider av fettsyror som används i bakning.

    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org