välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

processen för destillation av sprit

Postad av : Camilla Näslund

Beskrivning av destillation

Alkohol är en naturlig biprodukt av rötning av kolhydrater av jäst och andra mikrober. Detta är en process som kallas fermentering. Destillation är konsten att skilja alkoholen från vatten, jäst och andra fasta rester av jäsningsprocessen. I tusentals år har destillation utförts med samma tillvägagångssätt som i dag. Processen för destillation av spritdrycker drar fördel av det faktum att alkohol förångas vid en lägre temperatur än vatten.

Förberedelser för destillation

Före destillering, måste det finnas jäsning. Den typ av material som används vid jäsning avgör till stor del vilken typ av anda som resultat. Exempelvis är whisky gjord på ett majs mäsk, samt korn eller råg. Vodka är oftast destilleras från potatis. Rom är jäst från melass, och, naturligtvis, är fermenterade druvor som används för vinframställning. Jäsningen sker oftast i en separat behållare, där den kolhydratkälla kombineras med vatten och jäst.

Destillation

Efter jäsning, är den fasta biprodukter avlägsnas och den flytande delen, mest vatten och alkohol, flyttas till en sluten potten, vanligen tillverkade av koppar. Enkel destillation uppstår när vätskan värms till en rad på 60 till 80 grader C. Vattnet kokar inte, men alkohol blir en ånga och stiger bort från kvarvarande vätska. Använda en alembic eller annan liknande struktur, är den ångan sugs in en separat behållare där temperaturen är svalare. Här kondenseras ångan tillbaka till en alkoholhalt av relativt hög renhet. Mer komplexa fraktionerad destillation använder flera behållare och exakta temperaturer för att extrahera bara ånga från mycket specifika temperaturområden, maximera smak och kvalitet på slutprodukten.

    Previous:nothing
    Next:djur djurpark fakta
    
    Copyright © 2011 give2all.org