välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur får löst syre i vattnet?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Betydelsen av löst syre

löst syre definieras som den mängd syre som är upplöst i en vattenförekomst. Närvaro av syre i vatten är en viktig faktor för att upprätthålla liv i en damm, sjö, flod eller havet. Utan ordentlig mättnad av löst syre, fisk och andra livsformer kan inte överleva. Det finns tre mekanismer som bidrar till hur mycket syre som löses inom ett visst vattenområde: diffusion, luftning och avfallsprodukter från växter.

Diffusion

Diffusion hänvisar till den naturliga böjelsen av kemiska ämnen att gå från ett område med hög koncentration till ett område med låg koncentration. När syrgas i atmosfären är en högre koncentration än löst syre i vattnet, uppstår diffusion. Detta resulterar i förskjutning av syre i vattnet. Faktorer som ökar atmosfäriska och barometertrycket av syre i atmosfären-t. ex. kyla -. Resultera i ökade nivåer av diffusion

Luftning

Ytan på en vattenförekomst spelar en viktig faktor när man löser syre . Enkelt uttryckt, sker ytterligare luftning som ytan på en kropp av vatten ökar. Skapar till exempel en snabb föränderlig flod ytterligare turbulens, stänk och krusningar som kombinerar att maximera den mängd vatten molekyler som kommer i kontakt med syre molekyler i atmosfären. Denna luftning process underlättar spridningen och medför ytterligare upplösning av syre.

Restprodukter från växter

Alla växter tar in koldioxid och utsöndrar syre. Som sådan, vattenväxter bidra till syre diffusion genom att släppa syremolekyler direkt i vattnet. Det överflöd av växter rotade i ett vattenområde bidrar starkt till den mängd löst syre. Så också gör alger och andra nonrooted former av växtlighet. Dessutom, ju mer sol och värme tillgänglig för vattenlevande växter, desto mer syre lösas upp i vattnet.

    Previous:nothing
    Next:typer av reptiler
    
    Copyright © 2011 give2all.org