välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

förhållandet mellan AC & DC

Postad av : Valon Istrefi

AC och DC är de två huvudsakliga sätt att leverera en elektrisk laddning. AC är en förkortning för växelström, DC står för likström. Båda spelar en viktig roll i driver kretsar och apparater, men varje är mer lämpade för vissa tillämpningar. Det finns omständigheter där AC är effektivare och billigare att använda än DC, och vice versa

Bakgrund

likström som en gång var den primära källan för el för byggnader, motorer och annan elektronik. Att ändras på grund av arbete Nikola Tesla (1856-1943). Tesla arbetade ursprungligen för Thomas Edison, vars företag var den största byggaren av likström system. Även om det, på sin fritid, uppfann Tesla den första AC-systemet av motorer, generatorer och transformatorer. Han kunde inte övertyga Edison att omfamna sin vision av växelström som en källa till makt, och han lämnade företaget 1885. Han sålde senare sitt patent i ett AC-system till Edison rival, George Westinghouse. Teslas vision vann till slut över Edisons, varför byggnader idag drivs av växelström. Edisons Senare blev bolaget General Electric.

Likströmmar

Direkt strömmar flöde i en riktning och är konstanta i tiden. Ritas upp på en graf, är deras utseende en platt, oföränderliga linje. Batterier producerar likström.

AC Ström

Växelströmmar flöde först i en riktning och sedan växla, som flyter i den andra. De varierar det dags, på en graf, är deras form en sinusformad våg. Den elektriska anläggningar som driva våra städer producera AC strömmar.

I Nordamerika är standard AC 120 volt vid 60 hertz-vilket betyder att den ändrar riktning 60 gånger per sekund. I Europa är AC i allmänhet 220-240 volt vid 50 hertz.

Löpande ombyggnad

AC strömmar makt byggnader, men många elektroniska apparater kräver DC strömmar. I sådana fall, en så kallad halvledare komponent en diod är placerad inuti enheten. Den fungerar som en likriktare, omvandla växelström till likström. Dioden klipp delen av AC vågen.

AC vs DC

Michael Faraday (1791-1867) upptäckte att nuvarande produceras när en tråd flyttas in och ut ur ett magnetfält. Detta är Faradays Induktion: En föränderlig magnetfält ger en spänning, och desto snabbare förändring, desto större spänning som produceras.

På grund av induktion, AC strömmar är billigare och effektivare att transportera långa sträckor. Induktion är varför AC strömmar används för att driva byggnader. De flesta motorer idag är AC, också på grund av effektiviteten av induktion. Många elektriska apparater kräver likström att fungera, dock.

För korta avstånd, låga spänningar, antingen AC eller DC, är att föredra eftersom de kan isoleras bättre. Detta gör det lättare att gardera sig mot kretsen blir skadade eller förstörda.

    Previous:nothing
    Next:utrotningshotade afrikanska vildhundar
    
    Copyright © 2011 give2all.org