välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hela livscykeln för en stjärna

Postad av : Annika Hultén

Stjärnor består främst av väte och helium gaser. De varierar kraftigt i storlek, ljusstyrka och temperatur, och leva i miljarder år, övergår genom flera steg. Vår egen sol är en typisk stjärna, en av hundratals miljarder som kullen Vintergatan

Född

Stjärnor föds i stora galaktiska "plantskolor" kallade nebulosor, ett latinskt ord som betyder moln. Nebulosor är täta moln av stoft och gas som kan ge upphov till hundratals stjärnor. I vissa områden i en nebulosa, gas och stoft kommer att samlas i klumpar. En ny stjärna uppstår när en av dessa klumpar ackumuleras så mycket massa att den kollapsar under kraft av sin egen gravitation. Den ökade densitet kondenserande molnet gör att dess temperatur att stiga betydligt. Så småningom blir temperaturen så hög att kärnfusion inträffar, som utgör en "infant" stjärna kallad en protostjärna.

Huvduseriestjärnor

När en protostjärna har samlat tillräckligt med massa från den omgivande gas och stoft moln, det blir en huvudserien stjärna. Huvduseriestjärnor atomer väte säkring tillsammans för att skapa helium i en process som kallas kärnfusion. Stjärnor kan existera i detta skede i miljarder år. Vår sol är för närvarande i sin huvudserien skede.

En stjärnas luminositet beror mycket på dess massa. Ju mer omfattande en stjärna på huvudserien, desto mer ljusstyrka det kommer att ställa ut. Färgen på en stjärna på huvudserien är en indikation på stjärnans temperatur. Hetare stjärnor kommer att visas blå eller vit och svalare stjärnorna syns röd eller orange. Massan av en stjärna kommer också att påverka dess livslängd. Ju mer massa en stjärna har, desto kortare blir dess livslängd kommer att bli.

Red Giants

Efter bränning i miljarder år, är en stjärna på huvudserien kommer så småningom att uttömma sina bränsletillförseln som majoriteten av dess väte omvandlas till helium genom kärnfusion. Det överskjutande helium kommer då att leda till att stjärnans temperatur att öka. När detta inträffar kommer stjärnan expandera till att bli en röd jätte.

Röda jättar är klarröda färg. De är också större och mycket mer lysande än huvduseriestjärnor. Som röd jätte centrala fortsätter att kollapsa under tyngdkraften, kommer det att bli tillräckligt tät för att omvandla sina återstående leveranser av helium till kol. Detta sker under en cirka 100 miljoner år, tills det är dags för stjärnan att dö. Precis som massa kommer att diktera En stjärnas luminositet, det också kommer att bestämma hur en stjärnas död.

Vita dvärgar

huvduseriestjärnor som har lägre massorna slutligen bli vita dvärgar. När en röd jätte brunnit genom sin heliumleveranserna kommer stjärnan förlorar massa. Sina återstående kärna av kol kommer att fortsätta att svalna och minska i luminositet under miljarder år tills det blir en vit dvärg. Så småningom kommer den vita dvärgstjärna upphöra att producera energi helt och hållet och mörkare för att bli en svart dvärg. Vita dvärgar är mindre, tätare och mindre lysande än röda jättestjärnor. Tätheten av vita dvärgar är så stor att enbart sked vit dvärg material skulle väga flera ton.

Supernovor

huvduseriestjärnor som har högre massiv är avsedda att dö i dramatiska och våldsamma explosioner kallade supernovor. När dessa stjärnor har bränt genom sina leveranser av helium, är den återstående kol kärnan så småningom omvandlas till järn. Denna järnkärna kommer sedan kollapsa under sin egen vikt tills den når en punkt där frågan börjar studsa på ytan. När detta händer, inträffar en kraftig explosion som kommer att generera en strålande ljussken som motsvarar ljusstyrkan på en hel galax av stjärnor. Under några supernovaexplosioner, kommer protoner och elektroner bildar neutroner. Detta i sin tur leder till att det bildas mycket tät stjärnor kallade neutronstjärnor.

    Previous:nothing
    Next:cricket livsmiljö
    
    Copyright © 2011 give2all.org