välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

analys av blod kemi

Postad av : Stefan Svensson

När har blodprover klar kommer en patient få en rapport från läkare. I rapporten anges flera nivåer av celler och enzymer i kroppen. Leverenzymer, biomolekyler, elektrolyter och blodstatus är bara några av värdena läkaren erhåller från laboratorieresultat. Att veta vad man förväntar sig av ett blodprov hjälper patienter att förstå resultaten. Från dessa tester, bestämmer läkaren lämplig behandling om sjukdom eller onormala resultat visas

Hematokritresultat

Det första steget i behandlingen blod kemi är att separera blodet. Separationen sker genom en centrifug, vilket är en maskin som snurrar väldigt snabbt och orsakar tyngre vätskor för att sjunka till botten medan tändvätska hålla sig till toppen. I en hematokrit, de röda blodkropparna faller till botten av flaskan och ljusare vita blodkroppar kvar i toppen. De två separata vätskor sedan analyseras för röda och vita blodkroppar.

Hemoglobin

Hemoglobin är ett protein. Det består av fyra globulära proteiner. Dessa fyra proteiner förs samman med järnkärna kallas heme. Den heme är den del av den molekyl som binder fyra syremolekyler. Hemoglobin är fylld med syre i lungorna, och en låg hemoglobin hematokrit läsning är ett tecken på anemi. Cirka 15 procent av blodvolymen i en hematokrit är röda blodkroppar.

White Blood Cells

Det finns flera typer av vita blodkroppar. Vissa celler är regelbundet ut i blodet men andra vita blodkroppar förökar och öka antal under infektion. De vita blodkroppar är viktigt i en hematokrit eftersom det kan varna patient och läkare för en eventuell infektion. Till exempel kan en stor mängd av T-celler, B-celler eller antikroppar i en läsning: organ är att bekämpa infektioner. En normal vita blodkroppar är 3,8 och 10. 800 /ul.

Koldioxid

Koldioxidnivåerna läses från blodprover för att upptäcka någon form av andningsproblem. Koldioxid är en biprodukt av cellulära reaktioner och ämnesomsättning. När röda blodkroppar når vävnaden sker gasutbyte där syrgas handlas för koldioxid. Den koldioxid släpps ut vid utandning. Vid andningsbesvär närvarande, höga nivåer av koldioxid vara närvarande. Normal värden för vuxna från 22 till 32 mmol /L.

Bilirubin

Bilirubin är en biprodukt av röda blodkroppar uppdelning. Levern är ansvarig för nedbrytning av gamla röda blodkroppar som måste avlägsnas från kroppen. Levern tar bort dem genom att utsöndra gamla celler med gallan. Galla används i tarmkanalen att bryta ner fett i kosten. Vad som inte absorberas av tarmen utsöndras från kroppen. Bilirubin räknas ge läkare att upptäcka någon form av dålig leverfunktion. En normal bilirubin räkna är 0-1,3 mg /dl hos vuxna.

    
    Copyright © 2011 give2all.org