välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

nukleära processen att göra energi

Postad av : Magnus Ekblad

Kärnkraftverk framkallar ofta bilder av kärnavfall som transporteras med lastbil över hela nationen och svamp moln fyller himlen. I verkligheten är kärnkraften en viktig del av denna nation sin strömförsörjning struktur. Kärnkraft skapas genom en process av fission av kärnämne

Kärnfission

Kärnkraft börjar med ett radioaktivt grundämne, vanligtvis uran eller plutonium. Radioaktivt material delas naturligt och skjul ett visst antal protoner, elektroner eller neutroner. När ett element såsom uran fissioner, det skapar energi i form av värme. I en kärnreaktor är uran bombarderas med neutroner, vilket gör att kärnämne till våld split.
När materialet har delats ger bort mer neutroner, som kolliderar med angränsande atomer och får dem att dela. Denna cykel skapar en kaskadeffekt där materialet är ständigt dela upp och avger energi. Reaktionen måste kontrolleras för att förhindra för mycket fission, vilket skulle resultera i en kärnteknisk härdsmälta, eller för lite fission, vilket skulle leda till de negativa att sluta.

Ånga och el

I ett kärnkraftverk, det klyvbara materialet finns i stavar som är nedsänkta i en stor tank med vatten. Ett sekundärt system med stavar gjorda av ett material som absorberar neutroner kan sänkas eller tas bort från vattnet för att kontrollera graden av fission. Vattnet fungerar som kylmedel för kärnämne och som värmekälla.
Vattnet i tanken värms upp och pumpas ut ur den trycksatta kammare, där den används för att värma en sekundär källa av vatten till ånga. Den sekundära källan används för ånga så att verken har ingen kontakt med radioaktivt vatten. Ångan skickas till en generator där den vänder turbiner på samma sätt som ångan gör att hjulen på ett lok att vända. Generatorerna producera den el som skickas till hemmen via elnätet.

Avfall

När kärnbränslet används och inte längre kan upprätthålla konstant fission, måste materialet avlägsnas och kasseras på lämpligt sätt. Materialet har gett bort så många neutroner, protoner och elektroner att det inte längre är uran, men en blandning av radioaktivt material. Detta avfall är sedan innesluten i ett neutronabsorberande material och förpackas i en lufttät metallcylinder innan de transporteras till en inneslutning anläggning.
Det är denna avfall som har hindrat kärnkraften tillväxt eftersom det inte finns något sätt att eliminera avfall. I stället måste den förvaras tills radioaktiviteten försvinner, vilket kan vara hundratals eller tusentals år.

    
    Copyright © 2011 give2all.org